Bottelaar: Rasta Morris
Regio: Marie-Galante, Guadaloupe
Fles: The Tipsy Turtle, Rhum Agricole Ambré
Kleur: goud
ABV: 43%

Bielle Agricole

De Tipsy Turtle is een release van Rasta Morris, onze goede vriend Bert Bruyneel. Deze rum wordt gestookt bij Bielle op het kleine eiland Marie-Galante. Ik heb een flinke boon voor de rum via Bielle die Bert uitbrengt, maar hij is moeilijk te krijgen en niet bepaald goedkoop. Gelukkig is er deze versie die makkelijk (gewoon in de Colruyt) te vinden is en bovendien erg betaalbaar. Het is overigens een Rhum Agricole, wat dus op de Franse stijl duidt, zijnde gestookt van suikerrietsap in plaats van melasse. Het duurde overigens eventjes voordat ik doorhad dat het label het schild van de schildpad moet voorstellen.

Heerlijke neus: fris op mokatine, grapefruit en iets wat me even aan gelagerde grappa doet denken. Koffie en citroengras, echt waar.

Prima mondgevoel. De rum is zoet en kruidig op peper, nootmuskaat en zelfs wat saffraan. Vooral citrustoetsen die me zo naar een tropisch eiland transporteren. Rozijntjes, vijg en wederom iets van koffie. Kapt gevaarlijk vlot binnen, hoor.

Hij heeft een zalig zoete en dartele finish die lekker lang duurt.

Hoewel minder complex dan de single casks Bielle die Bert uitbrengt, is dit een prima zomerse rum van deze distilleerderij. Het stelt me ook meteen in staat om altijd Bielle in huis te hebben. Hoera!

Rum cocktail: ‘Galant Maria’

Deze rum leent zich ook goed tot het maken van cocktails. En er is zelfs een rumcocktail die Tipsy Turtle heet, maar dat is te makkelijk, toch? Ik maak er zelf wel eentje. Een groot glas vullen met ijs, een flink scheut van deze Tipsy Turtle erbij en dan aftoppen met vers geperst appelsiensap. Veel eenvoudiger wordt het niet, maar tropisch is het wel!

Ik noem het de Galant Maria… heeft u ‘m? Ik hoop dat Bert ‘m lust.

PS. Hij wordt nog net iets beter als je bloedappelsienen gebruikt.

Geproefd door Mark Dermul op 26-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).