Bottelaar: Moët & Chandon
Regio: Frankrijk
Fles: Marc de Champagne Moët & Chandon
Kleur: licht goud
ABV: 40%

Franse Grappa

We blijven nog even in Frankrijk met deze Marc de Champagne van Moët & Chandon, een sample dat mij werd toegestopt door mede-spirits-liefhebber Gunther V. Marc is een distillaat van de overblijfselen na het persen van de druiven (inclusief steeltjes en pitten) die voor champagne bedoeld zijn. Die schillen, zeg maar, worden gefermenteerd en dan gedistilleerd. Een traditionele eau-de-vie dus, gerijpt op eikenhouten vaten. Ik heb dat ooit eens een keertje gedronken, maar dat is wel erg lang geleden.

U gaat het misschien flauw vinden, maar op de neus is champagne wel het eerst waar ik aan moet denken. Dat wordt onmiddellijk gevolgd door een snoeperig zoet kantje (appelgebak) en dan flink wat eik. Licht kruidig, zelfs. En dan gevolgd door iets als de korst van een licht zilte kaas. Het is niet anders. Maar het is best aangenaam, hoor.

De body is licht en erg zoet. Druiven, aalbessen, hout en… midpalate wordt hij wederom verrassend zilt, maar het werkt wel. Gekonfijt fruit versus houtkruiden. Mooi, hoor.

Verrassend lange finish op wit fruit en druiven.

Wat een mooi digestief. Het Franse antwoord op grappa. Verkrijgbaar voor zo’n 40 EUR. Geweldig betaalbaar, toch?

Geproefd door Mark Dermul op 22-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).