Cognac : Prunier 60 Year Old 1960 Grande Champagne The Whisky Jury

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Frankrijk
Fles: Prunier 60 Year Old 1960 Grande Champagne, selected by The Whisky Jury, 42 bts
Kleur: mahonie
ABV: 55%

La Repentance

De derde Prunier waarmee The Whisky Jury uitpakt is nog een jaartje ouder, maar liefst 60 jaar gerijpt. Bovendien is deze Prunier 1960 een Grande Champagne, met andere woorden van de beste druiven gemaakt! Prachtig label, overigens, geïnspireerd op een officieel Prunier label uit de 1920s. 1960… tien jaar voor er van ondergetekende sprake was. Het jaar waarin België zijn eerste Lockheed F-104 Starfighter aanschafte; waarin het bloedbad van Sharpville plaatsvond, maar ook Prins Filip werd geboren; het jaar dat Mossad de oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann ontvoerde uit Buenos Aires en België onafhankelijkheid aan Congo verleende. Het jaar waarin de Russische hondjes Belka en Strelka hun reis in de Spoetnik 5 overleefden en de OPEC werd opgericht in Bagdad. Het jaar waarin John F Kennedy het haalde van Richard Nixon en Koning Boudewijn huwde met zijn Fabiola. Ik ga mij moeten inhouden om niet lyrisch te worden, vrees ik. Bear with me.

Onweerstaanbaar lekkere neus. Diep zoet en heerlijk fruitig op pruimen, rozijnen, Italiaanse espresso, mokka, geroosterde amandelen, kruidenlikeur, lederen zadel, iets medicinaals en ongrijpbaar. Mooie toets van eik, maar durf hem niet oaky noemen, hoor! Dat is ‘m oneer aandoen. Erg elegant en robuust tegelijkertijd. Ben over een kwartiertje terug…

(20min later)

… sorry dat ik wat later ben, maar die neus was ongelooflijk. En dat zet hij op smaak gewoon netjes verder. De sterkte laat zich wel voelen, maar de kruidigheid wordt onmiddellijk geblust door een panoplie aan donker fruit met pruimen op kop. Dat hoeft niet te verbazen als je weet dat Prunier eigenlijk het Franse woord voor pruimenboom is. Maar deze cognac biedt veel meer. Koffielikeur, tuinkruiden, noten, gekonfijte mandarijntjes, kamfer en eucalyptus. Een heerlijk bittertje vanaf de tweede slok. Mijn mond is lekker warm. De balans is onwaarschijnlijk.

De afdronk is lang, kruidig, donkerzoet en duurt een eeuwigheid. Mijn mond blijft wel kurkdroog achter.

La repentance est appreciée de Dieu! Google dat maar eens. Ik weet dat 380 EUR zeker niet goedkoop is, maar vergelijk het maar eens met een whisky van 60 jaar. I rest my case (en vul mijn verlanglijstje voor de kerstman verder aan).

Geproefd door Mark Dermul op 22-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).