Bottelaar: The Mouthy Cows
Regio: Jamaica
Fles: Jamaica 2014 WPL Brandy Finish for The Mouhty Cows, b. 2021
Kleur: amber
ABV: 46%

Boeiend

The Mouthy Cows is een whiskygenootschap dat enkel uit dames bestaat, met Krien Puts van restaurant De Cluysenaar als luidste k… euh… kartrekster! Na een paar whisky’s geselecteerd te hebben, kozen ze voor deze zomer een Jamaicaanse pot still rum uit 2014 die, na een rijping op een bourbonvaten nog 3 jaar verder mocht slapen op een Brandy vat. Op het label staat ook nog ‘WPL’  vermeld. Dat is rumspeak voor Worthy Park Light, wat een medium body rum verraadt.

Het eerste wat opvalt is dat hij, zoals je van een Jamaica rum mag verwachten, lekker funky is. Plasticine, natte aarde en elastiekjes. Maar dat wordt mooi omfloerst met toetsen van onrijpe ananas en wat abrikozen, gebakken appels en Graeffe suiker (die lichtbruine, die we zo graag op onze pannenkoeken doen).

Lekker olieachtig, bijna stroperig op de tong. De funky Jamaica domineert, maar krijgt nu heerlijke toetsen van gebakken appeltjes en chocoladeschaafsel. Iets wat me aan appelsienlikeur doet denken, maar ook iets erg herbaal. Dit is bijzonder boeiend (en da’s géén eufemisme, want hij is tevens erg lekker).

De afdronk is lang, zoet met een zilte hint en erg bevredigend.

Prima vatkeuze en ik ben er tevens van overtuigd dat deze het erg goed zou doen in een cocktail. Verkrijgbaar bij Stef en Krien voor 54 EUR.

Geproefd door Mark Dermul op 22-06-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).