Bottelaar: Mark & Manny’s Malts
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Old Rhosdhu 27 Year Old 1993 for Mark & Manny’s Malts, 50 bts
Kleur: goud
ABV: 50.8%

Loch Littlemill

Nog nooit van Old Rhosdhu gehoord? Geen nood: u bent niet alleen! Er zijn wereldwijd slechts een 40-tal bottelingen bekend. Het is een malt die bij de erg veelzijdige Loch Lomond gestookt werd tussen 1966 en 2000. Manny en ik konden de hand leggen op single bourbon hogshead dat afgevuld werd in februari 1993, waar de malt dus bijna drie decennia rustig op lag te rijpen.

Ontzettend lekkere en fruitige neus. Appels, peren, mandarijn en ananas. Op een pannenkoek en besprenkeld met poedersuiker. Erg zacht en verleidelijk. Hint van Sirop de Liège en marsepein. Zalig zacht bittertje van pompelmoes. Erg, erg lekker.

Perfecte drinksterkte! Mooi olieachtig en mondvullend, fruitig op lychee, sultanas, appelsap, pompelmoes (inclusief pit) en ananas. Mijn god, deze duikelt zomaar de persoonlijke top 5 van MMM binnen (okay, sorry, dat lijkt op zelfpromotie, maar het is echt waar). Zachte prikkel van de kruiden. Uitstekende balans.

De afdronk is bitterzoet, zacht drogend en… ja, doet me verlangen om nog een glas in te schenken. Vooruit dan maar. YOLO.

Blind zou je deze zomaar kunnen verwarren met Littlemill, gene zever. Het lekkerste wat ik al van Loch Lomond geproefd heb. Ere wie ere toekomt: het was Manny die me overtuigde om hem te bottelen, ondanks het hogere prijskaartje. Maar echt: hij is elke cent dubbel en dwars waard!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 11-01-2021
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).