Wat heb ik toch een lieve vrouw. Vrijdagavond verrast ze me door me te verplichten een weekendtas te vullen.
‘En de kids dan?’ vraag ik verrast.
‘Die zijn al bij Oma en Opa,’ lacht ze.
En wij dus weg.
Bestemming: Den Haag.

‘Wat is er in godsnaam in Den Haag te zien?’ mijn linkerwenkbrauw schiet omhoog.
‘Oh, niet veel. Een leuke whiskywinkel, misschien. En het hotel waar we verblijven heeft het grootste whiskyaanbod in heel Den Haag en omstreken… We kunnen ook gezellig thuisblijven,’ jent ze me.
De wagen schiet uit de garage.

Zaterdagochtend stopten we eerst in Loosduinen, een deelgemeente van Den Haag, om een kijkje te nemen bij de whiskydetaillist Van Zuylen. We werden hartelijk ontvangen door Aad Van Zuylen zelve en konden een aardig praatje maken. Toeval wou dat ook Jean-Marie Putz, bekend van de nuttige website Distilleries Info daar rondliep. Nou ja, toeval… Hij woont op enkele minuten van de shop. Hoe zou je zelf zijn? Leuk kennis maken was dat.

Het assortiment is weergaloos en indrukwekkend. Zoveel fantastische flessen, zowel OB’s als Indies. Van Zuylen is overigens de enige whiskyshop in Nederland die Malts of Scotland verdeeld, wist Aad ons te verzekeren. Voorts is Aad, samen met Jean-Marie, organisator van het populaire Whisky in the Church, een festival in de Abdijkerk te Loosduinen, de oudste kerk van Den Haag.

Dearly Beloved had me al een prachtig geschenk gegeven met dit weekend, maar streek over haar grote hart en stond me toe nog een ‘Nosing en Tasting Whisky’-kit mee te nemen met zes proefbuisjes, gevuld met whisky van Malts of Scotland (Port Ellen 1983, Caol Ila 1981, Glen Ord 1999, Ledaig 1998, Ledaig 1997 en Port Charlotte 2002). Dat wordt weer smullen!

De wagen stond om de hoek geparkeerd, vlak voor een Gall & Gall. Da’s ook een drankenhandel (slijterij, zoals de Nederlanders plachten te zeggen), maar het whiskyaanbod was maar een schijntje van wat Add te bieden had. Dit was eerder het supermarktaanbod. Ze pretenderen ook niets anders. Een klant vroeg naar een bepaald product en de verkoopster gaf zonder verpinken toe dat ze dat niet hadden, niet zouden kunnen aan geraken en dat meneer misschien best om de hoek even bij de whiskyspecialist zou kunnen gaan informeren. Mooi.

wordt vervolgd…