Distilleerderij: Shizuoka
Regio: Japan
Fles: Shizuoka New Make, Wood Fired Still, Asta Morris
Kleur: clear
ABV: 63.3%

Spinazie

Shizuoka is een nieuwe distilleerderij die in 2016 uit de grond werd gestampt. De eigenaar is Gaia Flow, één van de betere importeurs in Japan die ondermeer de bottelingen van Asta Morris – van zotte Bert Bruyneel – importeert in het land van de rijzende zon. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Asta Morris met hun new make mocht uitpakken. Deze new make is afkomstig van hun ‘wood fired still’, die ik met plezier head-to-head zet met hun spirit die afkomstig is van de ‘Karuizawa still’. Ja, u leest het goed.

De typische new make notes zijn hier duidelijk aanwezig: platgekookte groenten (spinazie, gene zever!) met een zilt randje. Dit is zelfs verrassend umami. Ik krijg zelfs wat curry op de neus.

Erg clean op smaak met een leuke zoete toets. Moutsuikers bij de vleet. Clean en erg aantrekkelijk.

In de bijzonder lange finish – wat had je dan gedacht bij dit ABV? – kan ik me niet van de indruk ontdoen dat dit een grootste malt kan worden.

Zoete, cleane new make met een grootste toekomst. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar hij is beter dan de new make van de Karuizawa still. Dankjewel, Bart H, om je sample met mij te delen.

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).