Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: John Walker & Sons 21 Year Old XR The Legacy Blend
Kleur: koper
ABV: 40%

Augurken

Er wordt vaak neergekeken op Johnnie Walker, volgens mij vaak te wijten aan drie zaken. Eén: slachtoffer van zijn eigen succes; twee: de belachelijk slechte Red Label van heden ten dage; en drie: onbekend is onbemind. Ik merk vaak in discussies dat mijn whiskyvrienden flink wat expressies van Johnnie Walker nooit geprobeerd hebben. En da’s jammer, want JW heeft flink wat goed spul op de markt, echt waar. Vandaag proef ik voor het eerst de 21 XR, the Legacy Blend, dankzij een sample van een goeie vriend uit Brugge. Hij heeft een kletskop en supportert voor de foute voetbalploeg, maar hij weet wel wat goeie whisky is.

Mooie, ronde, volwassen neus op allerhande citrusfruit (pomelo en yuzu op kop), maraschino kersen, karamel en… euh… niet lachen, hé… augurken! Dat heb ik nog nooit gehad op de neus van een whisky. Geweldig! En het werkt, voor alle duidelijkheid. Nog een hint van kruidnagel en saffraan. Helemaal op de achtergrond krijg ik zelfs de eerste aanzet tot rook. Dit is een prima neus.

De body is aan de lichte kant, wat ik een beetje jammer vind. Opnieuw citrusfruit en karamel met wat kruidnagel en peper, maar wel betrekkelijk mild. Echter, de hint van rook zet zich nu toch door tot wat zoetzure turf, zodat de whisky plots wat body lijkt te krijgen. Een bittertje als van walnoten steekt de kop op, wat kruidige eik treedt toe en tot slot laat flink wat honing de boel weer verzachten. Prima, hoor.

Dat bittertje en die rook zetten zich in de redelijk lange finish goed door. Let op: de balans blijft behouden, hoor. Wederom prima.

Je moet deze wat tijd geven om te ontwikkelen, zowel op de neus als in de mond. Maar het loont de moeite. Hier valt veel te ontdekken. En de augurken op de neus zijn een leuke twist. Dankjewel, Carl, voor het sample.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).