Brouwerij: Emelisse
Regio: Nederland
Fles: Emelisse White Label, Barley Wine Bowmore BA, No 5, 33cl
Kleur: cola
ABV: 12.6%

Whiskybier

Weer zo’n barley wine van Emelisse in hun ‘White Label’ reeks, deze keer gebrouwen op 15 juli 2018 en verschenen in 2019 na de nodige rijping op Bowmore whiskyvaten. Hij schenkt roodbruin tot zwart – de kleur van cola, zeg maar – met een beige kraag dit snel wegtrekt, maar wel een visueel aangenaam kraag van zo’n 4mm op het bier laat staan. Ik proef hem op het moment dat ik me afvraag of de Amerikanen vandaag – election day – hun gezonde verstand nog eens gaan gebruiken…

De neus is erg aangenaam. Enerzijds krijg ik geroosterd brood en vers gezaagd hout, anderzijds rozijnen en frambozen, maar wel gewikkeld in een mooi geturfd dekentje. Zoeter dan verwacht, wat ik persoonlijk een voordeel vind. Hij is ook een tikkeltje umami, eerlijk gezegd. Gerookte ham, bijna. Ik zei het al: erg aangenaam.

Hij is lekker mondvullend en meteen zoetzuur op rode bessen en frambozen met een hint van pompelmoes sap, maar wat hier voornamelijk domineert is… de geturfde whisky. Die proef je hier echt en steekt met kop en schouders boven de andere smaken uit… en het is erg goed! Ondanks het relatief hoge alcoholpercentage komt deze niet echt ‘boozy’ over, maar wel romig en vol en bijzonder smakelijk – dorstlessend, zelfs.

De afdronk is eerder kort en donkerzoet.

Da’s een echt whiskybier. Verrassend drinkbaar en wat mij betreft de lekkerste White Label die ik al proefde van Emelisse (toegegeven, dat zijn er maar een handjevol). Bedankt, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 03-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).