Brouwerij: Williams Brothers Brewing Company
Regio: Schotland
Fles: Ardbeg The Shortie, Smoky Porter, blik 330ml
Kleur: zwart
ABV: 6.2%

Moeras

Shortie is de naam van de Jack Russel van Ardbeg natuurlijk. Het hondje heeft een plek in bijna elke reclamecampagne en dus ook op het blik van deze porter, die speciaal gebrouwen werd om Wereldwaterdag (22/03) in de kijker te zetten. Niet minder dan 250 craft brewers doen hier aan mee via Brewgooder en zamelen geld in om waterprojecten in Malawi te ondersteunen. Drinken voor het goeie doel, wie kan daar op tegen zijn? Hij schenkt gitzwart met een hoge, beige kraag met kleine bellen die relatief snel gaan liggen om een mooie film op het bier achter te laten.

De Ardbeg is onmiddellijk herkenbaar op de neus in de vorm van aardse tonen, moeras, turf, teer en woodsmoke. De donkerzoete toffee en zoethout alsook iets wat me aan soyasaus doet denken geven dit bier onmiddellijk gewicht. Tot slot nog vers gebrande koffiebonen en een schijfje rosbief. Lekker.

De body is aan de lichte kant en toch smaakt hij romig. Espresso, zwarte bessensap, zoethout, geroosterd bruin brood. Maar ook kandijsiroop en borstbollen.

In de finish komt de turf opnieuw mooi naar voren, maar hij blijft koffie als hoofdmoot brengen.

Fijn dat de peat niet overheerst. Hier is een goeie balans bereikt. Dit lust ik wel. Je kon hem enkel in het Verenigd Koninkrijk kopen en ik had blijkbaar bovendien één van de laatste, want toen ik een uur later opnieuw probeerde te bestellen was hij al uitverkocht.

Geproefd door Mark Dermul op 01-11-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).