Distilleerderij: Mortlach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mortlach 10 Year Old 2008/2018 Old Particular, Douglas Laing, Refill Wine Cask #DL12757, 297 bts
Kleur: goud
ABV: 48.4%

Mocassins

Na mijn ietwat mislukte avontuur met de 10-jarige Mortlach in de Premier Barrel reeks van Douglas Laing, zet ik nu een even oude (nou, ja, eerder jonge) Mortlach aan de lippen die twee jaar gelden verscheen in de zogeheten Old Particular reeks. Een wijnvat, nota bene.

Hola! Dat is nu wel interessant, zie! Erg romig op rode bessen, licht zurige toetsen als van gekonfijte mandarijn en stekelbessen, aardbei en bloemige honing. Nog wat zoete moutsuikers en een verloren gelopen olijf. Bakkerskruiden, nootmuskaat, eik, maraschino-kers, nieuwe mocassins. Ik ben fan!

Lekker romige body en onmiddellijk uitnodigend zoet en bijna pikant. Nootmuskaat en chilipeper gaan rood fruit en vanille vooraf. Midpalate verschijnt die typische umami toets waar we zo van houden en die zo typisch Mortlach is. En de sterkte is perfect, hoor. Dit is genieten.

De middellange finish doet het zoete plaats ruimen voor eerder pikante en drogende eik. Hier proef je de wijn echt, maar dat geeft hem net iets extra.

Mooi gebalanceerde en interessante Mortlach die echt iets extra krijgt van het wijnvat. Dit is geen gimmick. Ik ben onder de indruk.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 20-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).