Ze zijn eindelijk geland in België, de Special Releases van Diageo die elk jaar opnieuw veel whiskyliefhebbers doet likkebaarden, ondergetekende incluis.

Bovendien was ik erg fortuinlijk, want Diageo was zo vriendelijk om mij in de gelegenheid te stellen deze allemaal te proeven tijdens een exclusieve online presentatie door niemand minder dan Herman – The Herminator – van der Meij, die ik al jaren ken als bevlogen ambassadeur voor het huis en zelfs al 30 jaar voor hen op de teller heeft staan. Een prachtig pakketje met samples werd bij me thuis afgeleverd.

Terwijl Arno Dobbels, die andere goeie vriend en ambassadeur, het Franstalige evenement voor zijn rekening nam, vervoegde ik een schare liefhebbers voor de Nederlandstalige versie. En wat een proeverij is het geworden!

Zonder verder dralen, laten we aan de slag gaan, want 8 whisky’s op vatsterkte op amper 50 minuten is hard werk, geloof me!

Cardhu 11 Year Old 2008 – 56.0%

Deze Speysider rijpte op een combinatie van refill vaten, nieuw eiken vaten en voormalige bourbon vaten. Beetje grappige neus op zuurtjes (de snoepjes), limoensap en iets van ontbijtgranen. Verrassend mild met iets van cederhout en flink wat mos na een regenbui. Snoeperig op smaak met wederom citrus en zoete mout en flink wat acacia honing die hem lekker romig maakt. Best pittig, hoor. Licht drogende, boterzachte afdronk.

86/100. RRP rond de 85 EUR.

The Singleton of Dufftown 17 Year Old 2002 – 55.1%

Deze Singleton bevat malt van de Dufftown distilleerderij die enkel en alleen op refill Amerikaanse eik heeft gerijpt. Oh, dit is wel lekker fris en doet me aan de lente denken. Flink wat hooi en corn flakes met appelmoes en limoen, honing en verse gember. Perensiroop! Elegante neus. Verdacht zacht op de tong. Romig en zoet op zoethout, appels en peren en honing. De afdronk is pittig op witte peper en bosbessen en mandarijn. Toegankelijk en charmant.

84/100. RRP rond de 110 EUR.

Cragganmore 20 Year Old 1999 – 55.8%

Deze malt uit de Speyside sliep twee decennia lang op refill en nieuw geblakerde vaten. Heerlijk fruitige neus op meloen, gras, hint van brandwondenzalf (!), kiwi en kweepeer. En een hint van groene banaan. Flink romig op de tong en erg rond en vol van smaak, hoor. Zoet op zowel wit als citrusfruit en iets van Cointreau. Wow! Lekker lange finish op appelsienmarmelade. Tip: deze kan echt een flinke scheut water verdragen. Dan wordt hij echt stukken beter. Top! En betaalbaar. Voor mij de verrassing van de avond. Prijs/kwaliteit: onklopbaar.

87/100. RRP rond de 140 EUR.

Mortlach 21 Year Old 1999 – 56.9%

We keren nog maar eens naar de Speyside met deze 21-jarige Mortlach, die gefinist werd op een combinatie van Pedro Ximenez & Oloroso Sherry seasoned casks. Het hartige, umami, vlezige karakter is op de neus minder dan verwacht, moet ik zeggen. Dat ligt wellicht aan de PX die zijn stempel drukt. Want dat offreert op de neus een verrassend frisse malt met citrusfruit op kop, gevolgd met chocolade en pruimen. Gedroogde abrikozen en kaarsvet! Op smaak… OMG, dit is inderdaad een monster. The Beast is back! Flink wat citrus en rozijnen, meloen en kaneel. De afdronk is lekker kruidig, warm en bevredigend. Prachtige malt, maar het prijskaartje is er niet naast.

87/100. RRP rond de 650 EUR.

Dalwhinnie 30 Year Old 1989 – 51.9%

Deze Highland malt rijpte op refill hogsheads. Hola! Ik had toevallig vorige week nog de Dalwhinnie 15 Year Old, hun instapper – en die viel mij goed mee – maar dit is toch wel van een heel ander kaliber. Smoelpap, Reine Claude pruimen, rabarberconfituur en erg levendig voor zijn leeftijd. Mild, maar zooooo mooi. Uitzonderlijk! Erg drinkbaar met iets fris als menthol die het citrusfruit en de zoete pruimpjes omhoog tilt. Lekker zoet, hoor. Een vloeibaar dessertje. De afdronk is niet zo heel erg lang, maar wel superclean en elegant. Erg van onder de indruk. Als ik geluk heb, heeft Dearly Beloved dit ook gelezen en ligt hij onder de kerstboom.

89/100. RRP rond de 600 EUR.

Pittyvaich 30 Year Old 1989 – 50.8%

Ik heb een zwak voor Pittyvaich. Deze Speyside distilleerderij, gesloten in 1993, verschijnt al voor het derde jaar op rij in de Special Releases. Deze keer betreft het een malt die exclusief op first fill bourbonvaten gerijpt heeft. Rijke zoetheid met vanille en wit fruit, laurierblaadjes (!), groene bananen, mango en het sap van – niet lachen – groenhout. Erg romig, hoor. Absoluut geweldige neus! Perfecte drinksterkte met banaan, mango, appels en iets van kalk. En weer iets fris als munt of menthol. Wat gekonfijte gember en zoethout, maar lekker fruitig. Middellange, erg fruitige afdronk. Die moet ik hebben. Excellent!

90/100. RRP rond de 430 EUR.

Lagavulin 12 Year Old 2007 – 56.4%

De Lagavulin, van Islay, is een vaste waarde in de Special Releases. Deze is een vatting van refill Amerikaanse eik. Ja, lap! Ik steek mijn neus nog maar net in het glas en ik weet nu al dat het een geweldige Lagavulin gaat zijn. Een gebeeldhouwde neus op brak water met lijnzaad en een zoetje van honing en pompelmoes. De rook laat wat op zich wachten, maar komt dan toch stevig opzetten. In tegenstelling tot de expressie van vorig jaar, is turf hier niet de hoofdrolspeler maar de onmisbare supporting actor die met een Oscar gaat lopen. Iets van koeienvlaai, echt waar, maar géén off-note! Wat een smaakbom! Nougat, citrus, amandelmelk (!) en een karrenvracht aan verse olijven uit Tunesië. Echt waar, gepeperd, maritiem en subliem. De afdronk is lekker assig. Dat is toch echt een vaste waarde. Altijd prijs, altijd gewonnen.

89/100. RRP rond de 115 EUR.

Talisker 8 Year Old 2011 – 57.9%

Dit is wellicht de botteling waar de meesten naar uitgekeken hebben. Het is de eerste Talisker die gefinisht werd op Caraïbische rumvaten. Ik beken… da’s een vreemde, maar intrigerende neus. Het DNA van Talisker is aanwezig, begrijp me niet verkeerd, maar wordt hier toch grotendeels ‘ingepakt’ door zoete tonen van de rumvaten. Lijkt wel alsof het zeewater van Talisker vervangen werd door suikerwater. Er zit iets hartigs aan, als van vlees op de barbecue. Maar wel goed hoor. Onmiddellijk mierzoet en pikant op smaak. Vanille, rum en citrusfruit met een paar druppels soyasaus, flink wat peper en een mooie rokerigheid. Iets van kamfer en chilipepers in de (eerder korte) afdronk. Ja, deze gaat verkopen als zoete broodjes, geen twijfel mogelijk. Maar… ik vond de 8-jarige van 2018 toch wel stukken beter, moet ik zeggen.

85/100. RRP rond de 90 EUR.

Wow, wat een avond! Maar wel aan een moordend tempo, zeg. Gelukkig zijn de samples in het tasting pack ruimschoots voldoende om elke release wel drie keer te proeven. Ik heb mijn bestelling alvast geplaatst. Wat een mooie whisky’s toch.

Op het eerste zicht lijkt het alsof deze Special Releases sinds twee jaar wat minder boeiend zijn geworden, maar ze zijn (in vele gevallen) betaalbaarder geworden en de vatselecties zijn echt uitstekend.

Graag wil ik Arno en Herman van harte bedanken om mij in de mogelijkheid te stellen deze tasting mee te maken. Dank ook aan Diageo voor de prachtige en erg gulle tasting kit.

May the Malt be with you!