Afgelopen woensdag, 13/10/2010, was het weer verzamelen geblazen in Denis Foley’s Irish Pub op de Graslei in hartje Gent. Niemand minder dan de lieftallige Jenny Karlsson van Springbank kwam langs om 7 whisky’s voor te stellen.

De zaak zat afgeladen vol. De tasting was uitverkocht. Lag dat aan de line-up, of zou de frisse verschijning van Jenny daar voor iets tussen zitten? Hoe dan ook, het was een gezellige drukte. De line-up zag er als volgt uit:

  • Hazelburn CV
  • Springbank CV
  • Hazelburn 12 Year Old
  • Kilkerran Work in Progress II
  • Springbank Vintage 2000
  • Springbank 18 Year Old
  • Longrow 10 Year Old

Jenny legt uit – terwijl gietslaaf Jeroen van The Bonding Dram de eerste dram schenkt – dat Hazelburn slechts twee weken per jaar wordt gedistilleerd. De rest van het jaar (buiten de silent period waarin niet gedistilleerd wordt en de paar weken waarin Longrow wordt geproduceerd) wordt gewijd aan Springbank.

Hazelburn CV

Deze Hazelburn CV is een primeur voor België, we zijn bij de eersten om hem aan de lippen te zetten. En dat valt niet tegen. Het is een vatting van 6-, 8- en 10-jarige Hazelburn die voornamelijk op bourbonvaten werd gerijpt, maar er zitten enkele sherrycasks tussen. Hij is mooi goudkleurig, non-chillfiltered en niet gekleurd en unpeated. Gebotteld op 46%. Op de neus krijg ik appels, mandarijnen en amandelnoten, die terugkeren op de tong. Maar de smaak geeft ook iets van peperkoek en venkel, het geheel lichtjes gekruid. De afdronk is bijzonder kort. Een typische aperitiefwhisky.

Hazelburn wordt overigens drie maal gedistilleerd zoals dat ook in Ierland (en bij mijn geliefde Auchentoshan) gebeurd, wat garant staat voor een lichte, delicate, zachte spirit.

Springbank CV

Terloops vernemen we van Jenny dat ze Zweedse roots heeft (de naam liet hierover weinig twijfel bestaan), sinds een jaar in Campbeltown woont (omwille van haar job, die ze nog maar een jaartje uitoefent), brouwerijtechnieken studeerde aan de unief in Edinburgh en ook voor The Whisky Experience heeft gewerkt als gids. En dat ze een vriend heeft. Sommige mannen in het publiek zuchten bij die laatste mededeling en krijgen een meewarige blik in de ogen. Oh, well… De tweede dram is ondertussen geschonken.

De Springbank CV is eveneens op 46% gebotteld, maar de gerst kreeg naast 30u gewone kilning ook 6u lang een vuurtje van turf te verteren. Dit zocht voor een whisper of peat op de neus. Het is een vatting van 7-, 10- en 14-jarige Springbank, voornamelijk op bourbon gerijpt, maar ook enkele sherry- en zelfs een portcask in de mix. De neus biedt marsepein en zelfs een lichte stalgeur. Hij smaakt bijzonder zacht. De finish is kort.

De CV wordt dikwijls geïnterpreteerd als ‘curriculum vitae’ (omdat dit de jonge standaardwhisky uit de range is) of als ‘cuvee vintage’. Maar Jenny drukt ons op het hart dat het staat (eigenlijk stond) voor ‘Chairman’s Vat’ – het vat werd ongeschikt gevonden voor de gewone productie en daarom aan de voorzitter geschonken. Een leuke anekdote.

Hazelburn 12 Year Old

Deze Hazelburn heeft een diepe bronzen kleur, want gerijpt op 2nd fill sherry casks. Lekker olieachtig. De neus is havermout met honing en zwarte Arabierenkaramellen (kent u ze nog?). Heerlijk. Hij smaakt flink gekruid, maar o zo zacht. Een hele rijke whisky met een middellange afdronk.

Hazelburn wordt overigens nog maar sinds 1993 gestookt bij Springbank. Longrow wordt daar al sinds 1973 geproduceerd en Springbank zelve bestaat sinds 1828. Het zijn allemaal ‘hand-made whiskies’, omdat er geen computers aan te pas komen. Alles van mouten tot bottelen gebeurt ter plaatse.

Kilkerran Work in Progress II

De vreemde eend in de bijt (nou, ja) van vanavond is deze Kilkerran In Progress (46% ABV). Deze wordt namelijk niet geproduceerd bij Springbank, maar in de naburige Glengyle distilleerderij. Ik proefde eerder al de eerste release (de Kilkerran WIP I), waar ik niet zo ondersteboven van was. Deze tweede release (waarvan 9.000 flessen op de markt kwamen) is 6 jaar oud. De ploeg van Springbank gaat zo’n vier weken per jaar aan de slag bij Glengyle om Kilkerran te produceren.

Deze Kilkerran WIP II ruikt heel herbal, met kaneel en vers gemaaid hooi. Ook deze is licht geturfd (6u kilning met turf). Hij smaakt zoet/zilt en heeft een eerder korte afdronk. Maar hij is al een pak beter dan de eerste release. De volgende release, Kilkerran Work in Progress II zal volgend jaar op de markt komen en meteen de laatste WIP zijn, totdat Kilkerran in 2013 als 10 Year Old op de markt komt. Weetje: de eerste release had een wit etiket, deze heeft een grijs etiket, de volgende zal een groen etiket krijgen.

Springbank Vintage 2000

Deze werd exclusief voor The Nectar Belgium gebotteld (op 47% ABV), gedistilleerd in april 2000 en gebotteld (na 2 jaar vatting in neutral casks in 2008) in augustus 2010. Er zijn slechts 180 flessen beschikbaar. Het betreft een vatting van een reeks kleine (bij distilleerderijen minder populaire) vaten van 50, 80 en 100 liter. Voornamelijk sherry, wat de donkere kleur verklaard.

De neus bevat zoethout, rood fruit en peper. Hij heeft een ‘diepe’ smaak. Heerlijke dram! De afdronk is best lang. De spirit van Springbank ondergaat een lange fermentatie (bedacht door production manager Frank Hardy, die al 47 jaar ervaring heeft), nl. zo’n 80 tot 100 uren. Dit gebeurt in de 6 washbacks van elk zo’n 20.000 liter. Hij wordt verdund met water uit het Cross Hill Loch, tot zo’n 63,5% alvorens in de vaten te gaan. Springbank wordt overigens 2,5 keer gedistilleerd, wat een unicum is in Schotland.

Springbank 18 Year Old

De derde Springbank van de avond (voor mij de vierde, want ik proefde eerder ook al de Springbank 10) was een sublieme 18 Year Old (46% ABV). Jenny liet zich overigens ontvallen dat de oudste vaten in de warehouses momenteel 18 jaar oud zijn. Dus… koesteren, die dram! Hij heeft opnieuw een donkere sherrykleur en traant heerlijk.

De neus is diep en zacht met appelsien en beboterde toast. De grootste smaak onthult voornamelijk butterscotch en de afdronk is heerlijk lang. Dit is voor mij de topper van de avond! Hij draagt wel een kostprijsplaatje van 74 EUR (speciale actie vanavond). Overigens, de wet schrijft voor dat vaten maximaal 4 keer mogen gebruikt worden, maar Springbank geeft hun vaten maar drie levens. Ze hanteren een unieke, ietwat eenvoudige, benaming. Ze noemen de vaten A-, B- en C-fills. Daarna verdwijnen ze over het algemeen in Japanse interieurs of Jenny’s open haard.

Longrow 10 Year Old

Eindigen doen we met de geturfde Campbeltowner Longrow 10 Year Old met een turfgehalte van 10 & 12 ppm. Het is de meest geturfde Springbank met een turf-kilning van 48u. Het is een vatting van 7-, 10- en 14-jarige whisky. De neus is zoet en rokerig met heide en wat bourbon-toesten (van de bourbonvaten, uiteraard). Hij is best zoet met toffee/vanille en de turf is niet dominant. Een mooie introductie tot geturfde whisky voor wie zich niet meteen aan Islay wil wagen. De afdronk is kort met een zoete dood.

Hieronder de top drie van de avond (met tussen haakjes mijn persoonlijke top drie):

  1. Springbank 18 Year Old (ditto)
  2. Springbank Vintage 2000 (ditto)
  3. Longrow 10 (Hazelburn 12)

Nog even meegeven dat Springbank geen blending-contract heeft. Ze noemen zichzelf odd & stubburn. Zo zal je ook geen onafhankelijke bottelingen vinden. De oudste whisky in het warehouse is 18 jaar, zoals reeds gezegd, maar dat moet genuanceerd. Er liggen namelijk wel enkele oudere vaten te rijpen, maar die zijn in private eigendom (cask owners, voornamelijk Zweden en… Belgen!).

Maar Springbank heeft wel een mooie blend op de markt die als maar zeldzamer wordt, namelijk Campbeltowh Loch 30 Year Old. Een unieke manier dus om toch oudere Springbank te proeven lijkt me. Hij is nog te krijgen voor zo’n 65 EUR.

Tot slot vermeld ik graag dat je op www.springbankwhisky.com levenslang lid kan worden voor 50 pond (éénmalig, niet jaarlijks!) en daardoor automatisch eigenaar wordt van de Springbank Society T-shirt en kan genieten van Society Only Bottlings (1 à 2 keer per jaar).

Alweer een geslaagde avond.

May the Malt be with you!