Distilleerderij: Waterford
Regio: Ierland
Fles: Waterford Bannow Island Edition 1.1, OB 2020, American Oak, American Virgin Oak, French Oak & Vin Doux Naturel, 8616 bts
Kleur: goud
ABV: 50%

Tèireoir

Nadat Bruichladdich verkocht werd, trok Mark Reynier naar Ierland en stampte daar de nieuwe Waterford distillery uit de grond. Daar zet hij zijn zoektocht naar Terroir onverminderd voort. De eerste releases verkochten onmiddellijk uit, maar de tweede zijn ondertussen al op komst. Deze Bannow Island werd geproduceerd van gerst die van de gelijknamige boerderij afkomstig is en rijpte op een mix van vaten: Amerikaanse eik, Amerikaanse virgin oak, Franse eik en Franse Vin Doux Naturel. Hij werd versneden naar 50%.

Hola, dit is een lekkere neus! Een mooie mix van roggebrood en bakkerskruiden, vermolmd hout, aardappelschil en nootmuskaat. Dat wordt onmiddellijk gevolgd door fruitige toetsen mango, ananas en overrijpe banaan op een bodem van taartdeeg. Hint van gezoete, maar koude koffie op de achtergrond. Dit is alvast een veelbelovende en erg boeiende neus.

Goeie body, lekker olieachtig – en onmiddellijk best pikant. Gember, nootmuskaat, anijs, witte peper en een karrenvracht aan kruidnagel. Ik verdenk de Franse wijnvaten van een grote invloed. Het roggebrood maakt plaats voor meer – quasi-tropisch – fruit. Naast de mango en ananas krijg ik nu ook toetsen van nectarines en rozijntjes. Lekker, zeg!

De afdronk is lang te noemen, zoet en droog, maar tegelijkertijd erg bevredigend.

Hoewel hij inderdaad nog wat jonge, ruwe kantjes vertoont, is dit een erg boeiende malt. Knap staaltje vakmanschap. 70 EUR bij release en zijn prijs dubbel en dwars waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 04-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).