Distilleerderij: Onbekend
Regio: Ierland
Fles: Single Malt Irish Whiskey 13 Year Old 2006/2020 Hotel Essener Hof, Historic Series No 16, Rolf Kaspar GmbH, Ex-PX Sherry, 325 bts
Kleur: brons
ABV: 56.1%

Kramiek

De gasten van het Duitse hotel Essener Hof krijgen regelmatig een Ierse whiskey voorgeschoteld dankzij de nauwe samenwerking met bottelaar Rolf Kaspar. Dit is een 13-jarige uit 2006, gebotteld op vatsterkte van een voormalig PX-vat. Heerlijk kleurtje.

Erg heldere en zoete neus op rozijnen, Reine Claude pruimen en verse vijgen die langzaam maar zeker allemaal samenkomen in een heus rozijnenbrood. Kramiek! Ik heb ‘m nog niet geproefd, maar weet nu al zeker dat dit een vloeibaar dessertje zal worden. Hint van bouillon, cognac en ketchup – da’s géén grap! En het werkt nog ook. Heerlijke neus.

Olieachtig tot zelfs stroperig. Meteen redelijk pikant op gekonfijte gember, nootmuskaat, kaneel en een karrenvracht aan kruidnagel. Dan volgen de donkerzoete toetsen van de rozijnen, pruimen, vijgen en dadels, aangevuld met iets van aarde en chocolade. Een heerlijk bittere toets van chicorei. Dit is groots en complex.

De finish is heerlijke lang, warm, kruidig en erg bevredigend.

Ik doe mijn ogen dicht en slaak een zucht van genot. Dit is top spul. Met dank aan mijn whiskygabber Benny voor het sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).