Distilleerderij: Onbekend
Regio: Ierland
Fles: Single Malt Irish Whiskey 16 Year Old 2003/2020 Hotel Essener Hof, Historic Series No 15, Rolf Kaspar GmbH, Ex-Port, 318 bts
Kleur: brons
ABV: 54.7%

Cassis

De Duitse bottelaar Rolf Kaspar werkt regelmatig samen met het Hotel Essener Hof, wat dus ook resulteert in een regelmatige release voor het desbetreffende hotel. Enkele maanden geleden nog had ik het geluk een 17-jarige Ierse whiskey te proeven en kijk, opnieuw heeft een sample zijn weg naar het Whivie HQ gevonden, waarvoor dank, Benny. Deze 16-jarige rijpte op een voormalig portvovat.

Rozijnenbrood & abrikozentaart. Op de neus is het donkerzoet, wat niet hoeft te verbazen. Pruimen, dadels, kaneel, marsepein, maar met een rode twist: aardbeien, frambozen, cassis. Kortom alles wat je van een portovat vat mag verwachten. Na enkele ogenblikken komt daar een mooie toets van dennennaalden aan te pas, alsook een hint van rode wijn.

Hij is lekker olieachtig en licht gekruid op nootmuskaat en kaneel met een hint van kruidnagel. Een verrassend frisse toets van menthol – die zag ik niet aankomen. Het fruit keert weer, maar nu zijn het de appelsienen die leiden, op de hielen gevolgd door rood fruit. Honing en aardbeienconfituur. Dit is erg lekker.

Lange finish met wat bittere chocolade op het sterfbed.

Heerlijke Ier met een rode twist. Wel voor de zoetekauwen onder ons.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-08-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).