Bottelaar: Malts of Scotland
Regio: Duitsland
Fles: Diamond Gin, Edition Red, Port Cask Finish
Kleur: roze
ABV: 45%

Boozy

De Diamond Gin is relatief nieuw en eigenlijk niet zo heel bekend – althans niet bij ons. Hij wordt gestookt van… tarwe! De botanicals worden echter strikt geheim gehouden en ook de distilleerderij waar hij wordt gestookt kon ik nergens terugvinden. Het enige wat ik wel weet is dat de equipe achter de geweldige whisky-releases van Malts of Scotland ook de bottelaars van deze gin zijn. Er is de gewone London Dry, maar er is ook deze Edition Red, die nog een finish kreeg op portovaten, waardoor hij een vreemde roze gloed kreeg.

Hij is fris op citrus en munt, kruidig op kaneel en kruidnagel, zoethout en sinaasappel, rode bes en grapefruit. Maar het moet gezegd: hij wordt vooral door de jeneverbes gedomineerd. Na een paar minuten in het glas krijgt hij iets van yoghurt en groene tuinkruiden. Atypisch, maar niet onaangenaam.

Op smaak vind ik het echter wat minder. Vanille en sinaas treden bij, het rode fruit wordt prominenter, maar hij wordt ook een beetje ‘boozy’, als u begrijpt wat ik bedoel.

De afdronk is wel lang, maar tevens redelijk droog.

Ik ben hier nog niet helemaal kapot van, moet ik bekennen. Ben niet helemaal overtuigd van de porto finish.

GIN & TONIC

Ik ging eens helemaal uit mijn dak en maakte hem nog roder dan hij al was, door mijn glas – na de obligate ijsblokken – te garneren met rode bessen en roze pompelmoes. Ik gebruikte de zachte, Belgische tonic Velvet van Syndrome.

Zo is hij alvast veel aangenamer, lekker zomers en het ziet er nog goed uit ook. Deze houden we voor de G&T.

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).