Distilleerderij: Insel Gin
Regio: Duitsland
Fles: Sölring Gin, 50cl
Kleur: clear
ABV: 44%

Zilt

Een paar jaar geleden proefde ik de Öömrang gin van het eiland Amrum dat voor de Duitse kust ligt, vlakbij Denemarken. Ze hebben daar ondertussen nog twee andere variëteiten, namelijk de Ferring en de Sölring gin. Ferring is wederom de naam van één van de eilandjes, maar Sölring is de naam van het dialect dat op het eiland Sylt geproken wordt. Deze gin is een beetje vreemd in die zin dat er 16 karaat bladgoud aan toegevoegd is. Geen idee waar dat goed voor is. De botanicals van dienst zijn jeneverbes, hibiscus, tonkaboon, kardemom, citrusschillen, duindoorn, pruimen en saffraan.

Hola, dit is vreemd. Deze gin is romig op de neus, maar ruikt naar gezouten pruimen, mocht zulks bestaan. Vooral het feit dat hij zo zilt is, maakt hem erg apart. Maar daarom nog niet lekker. Wat citrus, wat hibiscus, wat kardemom… hij komt wat dat betreft verdacht dicht in de buurt van de eerste versie Öömrang. Sterker nog… ik ruik niet meteen een verschil.

Op smaak is er wel een verschil, gelukkig. Nog steeds een zilt randje (alsof ik in de branding van de Noordzee sta), maar nu met een mooi zoetje als van vanille en saffraan, flink wat citrus en iets kruidigs.

De afdronk is eerder lang, zoet versus zilt, waarbij de jeneverbes nog even haar stempel komt drukken.

Ik vind hem beter dan de eerste, maar ben er nog steeds niet kapot van. Dat zilte is te vreemd om echt aangenaam te zijn. En het goud doet me absoluut niks.

GIN & TONIC

Dat zilte ga ik trachten te counteren met de Fever Tree Clementine – waar ook wat saffraan in gebruikt werd – en een schijfje sappige persappelsien. Op de neus is het nu allemaal appelsien, maar het zilte blijft wel vertegenwoordigd, zij het veel minder uitgesproken. Op smaak is het echter wel prima. Nu neigt hij een pak meer naar de klassieke, bitterzoete G&T waar ik zo van hou.

Dit gaan we niet puur drinken, maar voor de mix houden. Met dank aan mijn Duitse vriend Heiko, die me een flesje cadeau deed.

Note to Heiko: next time you go on holiday on the islands, bring the Ferring. End of transmission.

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).