Bottelaar: Asta Morris
Regio: België
Fles: The Soul of NOG
Kleur: clear
ABV: 46%

Tamashi

Er zijn nog maar weinig mensen die de NOG – No ordinary Gin – van Bert Bruyneel niet kennen. Zijn gin wordt steevast gerijpt op een vat waarvan hij eerder de whisky bottelde. Maar toen Bert werd uitgedaagd om een gin te maken die ook puur en zonder vatrijping lekker is, ging hij aan de slag met onder andere jeneverbes, lavendel, hop, papaver, appelsien, koriander, venkel en cacao en bedacht zijn Soul Gin. Oorspronkelijk was deze enkel verkrijgbaar in Japan en Hong Kong en later in het befaamde The Jane restaurant in Antwerpen. Maar vandaag de dag kan je hem ook in de betere speciaalzaak vinden. Het logo op de fles – Tamashi – is ‘ziel’ in het Japans.

De neus is snoeperig zoet, heerlijk romig en een tikkeltje floraal. Doet zelf sterk denken aan de Pim’s cakejes met appelsienvulling en donkere chocolade denken. Laat ik dat nu net overheerlijk vinden.

Hij is zijdezacht op de tong, wederom erg zoet met flink wat citrus, maar toch ook een pittige kruidigheid die je mond helemaal warm maakt. Maar zo romig dat je hem bijna kan kauwen.

Het komt niet vaak voor dat een gin zo’n lange afdronk heeft, maar deze kan tellen.

Een buitengewone gin, zoveel is zeker. Maar ja, met Zotte Bert aan het roer… ik had het kunnen weten, natuurlijk.

GIN & TONIC

Eigenlijk is deze – net als de vatgerijpte NOG trouwens – erg lekker puur en voel ik er niet meteen veel voor om deze te mixen. Maar alles voor de wetenschap. U zal het me dan ook vergeven dat ik hiervoor een neutrale tonic gebruik – de Thomas Henry – en hem enkel garneer met een schijfje citroen.

Meer heeft deze Soul Gin niet nodig om bubbelfris te worden. Hij krijgt dan zelfs iets van spearmint, bubblegum en druivensuiker. Lekker én grappig.

Geproefd door Mark Dermul op 23-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).