Distilleerderij: Cardrona
Regio: Nieuw-Zeeland
Fles: Cardrona 2016 Just Hatched, OB 2020, Oloroso Sherry Butt #735, 375ml
Kleur: brons
ABV: 63.8%

Amandelschaafsel

Ik proefde zopas de Nieuw-Zeelandse single malt ‘2015 Just Hatched’ die gestookt werd in november 2015 en drie jaar later, in november 2018, werd gebotteld. Desiree Whitaker besloot in 2020, ter gelegenheid van Dramfest 2020, een whiskyfestival in Nieuw-Zeeland, een tweede oloroso sherry butt te bottelen. Dit vat werd te slapen gelegd op 22 april 2016 en gebotteld – in half bottles – op 15 januari 2020. Op vatsterkte, dat spreekt. Ik zette beide jonge malts head-to-head. Deze is iets donkerder van kleur dan zijn voorganger en zit tevens op een iets hoger ABV.

De neus is bij deze wél lekker fruitig op donkere en gedroogde vruchten. Denk pruimen, sultanas en hints van gedroogde perzik met flink wat amandelschaafsel in de mix. Wafelbeslag en karamel. Na enkele ogenblikken evolueert dat naar gebakken appeltjes. Ondanks het hoge ABV brandt deze niet op de neus.

Het alcoholpercentage is van het kaliber dat je de eerste twee seconden absoluut niets proeft. Maar als de eerste hitte wegtrekt, komen de zoete toetsen opzetten. Karamel, bruine suiker, pruimen, vijgen en rozijntjes. Alles wat je van een oloroso vat mag verwachten, maar wel met een fikse kruidigheid. Chili peper, kruidnagel en een hint van kaneel.

De afdronk is lang, warm van de houtkruiden en licht drogend.

Nog indrukwekkender dan de versie uit 2015, maar ik noteer vooral dat ik in 2025 nog eens naar deze distilleerderij moet kijken. Ik denk dat deze een erg mooie toekomst tegemoet gaat als ik zie welke smakenfestijn hij al presenteert op zulke jonge leeftijd.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).