Distilleerderij: Cardrona
Regio: Nieuw-Zeeland
Fles: Cardrona 2015 Just Hatched, OB 2018, Oloroso Sherry Butt #104, 375ml
Kleur: koper
ABV: 63.2%

Gezoete Kippensoep

Cardrona werd pas in 2013 opgericht door Desiree Whitaker. De distilleerderij ligt in Cardrona, tussen Wanaka en Queenstown, aan de Southern Alps op Nieuw-Zeeland. De bouw begon in januari 2015 en de eerste spirit vloeide pas eind oktober 2015 uit de stills. De stills zijn overigens afkomstig van de bekende stillbouwers Forsyths of Rothes, Schotland. Er wordt ook vodka en gin gestookt, maar eind 2018 zag de eerste single malt het levenslicht onder de naam ‘just hatched’ – in half bottles, overigens. Het jaar nadien werd nog een single cask gebotteld, de 2016 Just Hatched, eveneens een oloroso butt. Ik zet ze dan ook maar wat graag head-to-head.

De neus is erg uitgesproken: ik krijg enerzijds vleugjes geoxideerde sherry, anderzijds groene tuinkruiden en iets van bouillon. Ik moet heel even aan gezoete kippen soep denken – hoe vreemd is dat? Nogal funky, maar best aangenaam, hoewel amper fruitig. Wel heerlijk kruidig, maar niet echt zoet. Slechts een hint van blauwe druiven en gedroogde perzik.

Op smaak is hij bijzonder olieachtig en flink gekruid. Denk kruidnagel en kaneel. Nu komt er wel flink wat fruit doorheen en blazen de groene tuinkruiden en umami trekjes de aftocht. Pruimen en abrikozen treden naar voor, met wat karamel en zelfs butterscotch. Wordt erg zoet, maar blijft wel stevig gekruid en het ABV geeft je een trap tegen de tanden.

De afdronk is erg intens kruidig, warm en lang. Walnoten op het sterfbed.

Wow, een indrukwekkende krachtpatser, zeker als je rekening houdt met de jonge leeftijd. Wat gaat dat geven op 10 jaar?

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-06-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).