Distilleerderij: Mackmyra
Regio: Zweden
Fles: Mackmyra Intelligens AI:01, OB 2019, 5.000 bts
Kleur: goud
ABV: 46.1%

Kunstmatige Intelligentie

Als u geabonneerd bent (of was, want het magazine is helaas zopas ter ziele gegaan door de corona-crisis) op Whisky & Spirits kon u mijn artikel over deze interessante whisky lezen. Om kort te gaan: Mackmyra ging aan de slag met een computerprogramma dat ontwikkeld werd door het Finse technologiebedrijf Fourkind. Het programma werd gevoed met 75 verschillende whiskyrecepten alsook de verworven awards, reviews van consumenten, ratings, feedback van de ambassadeurs, enzovoort. Met die ruwe data ging Fourkind aan de slag om tot een uniek recept te komen dat tot deze malt zou leiden. Op het label prijkt trots ‘Artificial Intelligence’ als Master Blender, ‘supervised by Angelo D’Orazio’. In de dop van de 5.000 flessen zit bovendien een chip verwerkt die door middel van de NFC-technologie de koper in staat stel onmiddellijk informatie over deze botteling op te vragen.

Betrekkelijk romige en zoete neus op appels, peren en citrus, met wat vanille, anijs en gember, maar vooral jonge eik. Groenhout. Ook een duidelijke toets van sherry. Zweedse lente in je glas.

Mooie verderzetting van de neus, maar met een scherp randje. De alcohol is niet 100% geïntegreerd als u het mij vraagt. Hint van woodsmoke en tabaksbladeren. Vanille wordt groot. Gember steekt de kop op. De eik laat zich niet onbetuigd.

Op de afdronk ervaar ik een goeie balans tussen het zoete fruit en de drogende eik, terwijl een verrassend zilte toets zich op het sterfbed nog laat zien.

Een leuke Mackmyra met een geweldig verhaal, zoveel is zeker. Maar wat mij betreft qua smaak niet bepaald exceptioneel. Misschien moeten ze voor de volgende batch toch maar Artoo-Detoo en See-Threepio aan het werk zetten in Gävle. Of gewoon blijven vertrouwen op die oude tradities en craftmanship.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).