Distilleerderij: Langatun
Regio: Zwitserland
Fles: Langatun Old Bear 2009, OB 2015, Châteauneuf-du-Pape wine casks
Kleur: goud
ABV: 40%

Zwitsers

Jakob Baumberger richtte in 1857 een distilleerderij en een brouwerij op in Langatun (thans Langenthal, Zwitserland), op de boerderij van zijn vader. Het logo was een beer. Als eerbetoon stoken Baumberger’s afstammelingen een Old Bear, een geturfde whisky die bovendien gerijpt heeft op voormalige wijnvaten van Châteauneuf-du-Pape. Langatun produceert ook een ongeturfde whisky onder het label Old Deer. Old Bear wordt jaarlijks gelanceerd, zowel op 40% als in een editie op vatsterkte. Ik kon via Marc uit Grimbergen de hand leggen op de release op drinksterkte.

Leuke neus op kruisbessen, Turks Fruit, appelsienschillen en een beetje rook. Smeuïge bloemenhoning. Groenhout, afgebroken jonge takken. Rode bessen naar verloop van tijd. Aangenaam.

Hij is erg zacht op de tong. De rook wordt wel snel een pak indrukwekkender, maar hij wordt ook plotsklaps mierzoet. Snoeperig zoet en een tikkeltje chemisch zelfs. De rode bessen keren weer, alsook groene druiven en honing. De turf is helemaal niet medicinaal, vergis u niet.

De afdronk is betrekkelijk kort en vertoont nu plots een bittertje van het hout. Hij blijft zoet en rokerig tot het eind.

De neus was het beste deel aan deze whisky, maar hij viel mij uiteindelijk een stuk beter mee dan ik had gevreesd. En ik heb al slechtere Zwitserse whisky geproefd, zeker weten. Bedankt, Marc.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).