Distilleerderij: Moortgat
Regio: België
Fles: Duvel Distilled 10 Year Old 2009, OB 2019, 500ml
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Spoelen

Ik hou wel van een goeie Duvel. Geweldig bier. Hun jaarlijkse Barrel Aged versies zijn top. Maar… wat ik al van hun Duvel Distilled proefde – ééntje uit 2009 en ééntje uit 2013 – kon mij absoluut niet bekoren. Maar ik beken, toen ze vorig jaar plots op de proppen kwamen met hun 10-jarige, was ik wel geïntrigeerd. Maar niet genoeg om een fles te kopen. Gelukkig was daar Niek, de me met plezier een sample bezorgde. Hij is alvast een pak donkerder dan zijn jongere broertjes.

De neus is erg vlak, moet ik zeggen. Ik ruik in eerste instantie niet zo heel veel. Zelfs met handwarmte krijg ik er amper iets uit. Da’s geen al te beste start, moet ik zeggen. Ik krijg wat abrikoos, vanille en ontbijtgranen, maar helaas ook wat karton en natte hond. Tja.

De aanzet is zacht, erg floraal (viooltjes) en snoeperig. Het is maar goed dat ze deze geen whisky noemen, maar gewoon Duvel Distilled, want hij lijkt nog steeds meer op een graanjenever dan mijn geliefde levenswater. Gelukkig heeft hij al iets meer om het lijf dat de bottelingen van weleer (maar daar was niet veel voor nodig).

De finish is dan weer betrekkelijk aangenaam: lang, tikkeltje kruidig, zoet en licht drogend.

Niemendalletje. Ik loop naar de kelder om mij nog een Duvel Barrel Aged bier in te schenken om dit weg te spoelen. Toch bedankt, Niek.

73/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).