Distilleerderij: Jim Beam
Regio: USA
Fles: Jim Beam 4 Year Old White Label, OB 1990s
Kleur: amber
ABV: 40%

Smoelpap

Jim Beam is nog steeds één van de best verkopende bourbons in de States en hun White Label voert daarbij de statistieken aan. Dankzij mijn maatje Timon kon ik een fles uit de 1990s proeven. Vergeet niet dat deze ontwikkeld werd om niet zozeer op zichzelf gedronken te worden, dan wel gemixt in een cocktail.

De neus heeft wel wat last van OBE, waardoor hij eerst een beetje stinkt en daarna overgaat naar pompelmoes met karamel en iets van toffee. Ik laat hem even ademen. Dat zorgt dat er wat rood en geel fruit verschijnt, alsook een laagje roest. Grappig en verre van slecht.

Nogal licht in de mond, maar wel mooi zoet en erg toegankelijk. Fruitiger dan verwacht. Dit is meer dan enkel vanille en karamel. Dit is ook sultana en perzik, gebakken appeltjes en smoelpap. Ik geloof nooit dat ik dit als een bourbon had herkend, mocht het mij blind voorgeschoteld zijn geweest. Leuk.

De afdronk is eerder kort, maar wel prettig zoet en gekruid.

Ik verwachtte hier heel weinig van, maar ik moet toegeven dat het een leuk drammetje was. Dat heeft alles te maken met de OBE, zeker weten! Thanks, Timon!

75/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).