Distilleerderij: Templeton Rye
Regio: USA
Fles: Templeton Rye
Kleur: koper
ABV: 40%

Al Capone

Op het label staat ‘prohibition era recipe’, waarmee wordt verwezen naar de originele Templeton Rye die gestookt werd in Iowa in het begin van de vorige eeuw en erg populair bleek in de speakeasies van Chicago en Kansas City. Het zou zelfs het favoriete shot geweest zijn van Al Capone. Echter, vandaag de dag wordt dit spul gestookt door MGP (Midwest Grain Products) Indiana, die stookt op bestelling voor private labels. Typisch Amerikaans kon een rechtzaak niet uitblijven. In 2015 diende de producent bovenstaand zinnetje, net als ‘Small Batch’, van zijn label te verwijderen en er ‘distilled in Indiana’ aan toevoegen. Het bedrijf besloot dan maar om zijn eigen Templeton Distillery op te richten in Iowa en naar verwachting zal in 2022 de eerste eigen gemaakte Templeton Rye op het schap verschijnen. Wij proeven hier dus nog zo’n oude botteling van de fabriek in Indiana.

De neus is een mix van noten, rode veters snoep, suikerspin, vanille, marshmellow en bruin brood. Op zich niets mis mee, maar onderhuids zit er iets artificieel aan dat me niet erg aan staat, ook al kan ik er de vinger niet meteen op leggen.

De body is erg licht, bijna waterachtig. Jammer. Mierzoet op gekonfijt fruit en snoepgoed, opgeleukt met wat kruidnagel, kaneel en witte peper.

De afdronk is kort en zacht.

Wellicht een van de zachtste rogge whiskies die ik al proefde. Amper bite. Heel toegankelijk maar tegelijkertijd erg snoeperig. Je zou toch verwachten van een legendarisch bootlegger als Al Capone dat hij meer smaak zou hebben… maar ja, misschien was er in die tijd niets beters.

74/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).