Bottelaar: Metallica
Regio: USA
Fles: Blackened by Metallica, Batch 82, Black Brandy Casks
Kleur: oud goud
ABV: 45%

Shampoo

Deze Straight American Whiskey wordt uitgebracht door de bekende metalband Metallica. Hij werd samengesteld door Dave Pickerell (overleden in november 2018), die jarenlang de Master Distiller was bij Maker’s Mark en ook WhistlePig op de kaart zette. Het is een blend van bourbons, ryes en whiskeys uit de vier windstreken van de States die gefinished werd op cognacvaten (!). De Blackened verwijst naar het door de groep gepatenteerde Black Noise, wat betekent dat de vaten in de warehouses werden blootgesteld aan de heftige muziek van Metallica. Door de trillingen zou elk vat anders reageren. Batch 82 – degene in het glas – is de laatste batch die nog door Dave werd samengesteld.

Houtkrullen, appels, donkere karamel en gekonfijte appelsien: dat is de neus van deze whiskey in a nutshell. Dan komt er wat framboos en rozenblaadjes aan te pas en iets van munt en anijszaad. Tot mijn spijt krijg ik ook iets van handzeep.

Op smaak is hij mierzoet met karamel, honing en.. ouch! De zeep ontaard werkelijk in shampoo. Hoewel munt en bakkerijkruiden nog een en ander proberen te redden, is voor mij het kalf al verdronken. Iets van bittere appelsienen verschijnen nog, maar kunnen de smaak van shampoo niet meer uit mijn mond krijgen.

De afdronk is middellang en kruidig, maar laat zo’n onaangenaam zepig en plakkerig gevoel achter in mijn mond.

Wat een tegenvaller. Leuk verhaal, maar de whiskey lijkt nergens naar, wat mij betreft.

74/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).