Distilleerderij: Cambus
Regio: Schotland
Fles: Cambus 23 Year Old 1991/2014, Signatory Vintage Cask Strength Collection, Refill Sherry Butt #55889, 495 bts
Kleur: licht goud
ABV: 54.1%

Genieten

Cambus is niet meer. De distilleerderij, opgericht in 1813, ging in 1993 onherroepelijk dicht en werd omgetoverd tot een moderne, semi-automatische kuiperij. Signatory bottelde in 2014 een refill sherry butt uit 1991 in de prachtige decanters van hun Cask Strength Collection.

De neus heeft flink wat tijd nodig om open te bloeien, maar hij is het wachten meer dan waard. Houtschaafsel, vanille, florale honing, crème brûlée en vernis zijn de eerste zaken die ik ontdek. Maar zoals gezegd ben ik geduldig en krijg bijgevolg na enkele minuten nog mooie toetsen van kalisse, kokosnoot en Sevilla appelsienen. Dat laatste gaat zelfs domineren en ik vind het prima.

Lekker olieachtig op de tong en de alcohol is perfect geïntegreerd waardoor deze je lekker warm maakt zonder te branden. Hij wordt even intens kruidig, maar kalmeert dan om wat mooie zoetigheid tentoon te spreiden en een vloeibaar dessertje te worden.

In de afdronk komt er nog wat hout aan te pas. Maar de bitterzoete toets als van steenfruit heeft het laatste woord.

Mooie, bitterzoete en mature grain op sherry. ’t Is genieten.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).