Distilleerderij: North British
Regio: Schotland
Fles: North British 28 Year Old 1991/2019, 3006 Whisky, ex-Brandy cask #200302, 186 bts
Kleur: licht goud
ABV: 48%

Jelly Beans

Wie van de luchthaven van Edinburgh met de bovengrondse metro naar het hart van de Schotse hoofdstad rijdt, zal zonder het te beseffen deze mastodont van een distilleerderij passeren. De kans dat je het opmerkt is klein, want wellicht zit je door het venster naar de overkant van de straat te kijken naar het bekende Murray Stadion. Bovendien is de distilleerderij niet open voor het publiek (geloof me, ik heb het geprobeerd). Deze 28-jarige North British werd door Jop Boer gebotteld onder zijn label 3006 Whisky. Het betreft bovendien een voormalig brandy cask!

De neus begint eerder vlak, maar mits wat tijd om te ademen komt hij wel mooi open. Dan krijg ik flink wat vanille, citroengras, jonge abrikoosjes en zelfs wat Graeffe suiker. Dit is best aangenaam.

Hij is olieachtig en zacht, lekker zoet op vanille en mandarijntjes uit blik. Ik krijg zelfs wat mango en jelly beans. Wordt een tikkeltje snoeperig, maar stoort niet in het minst. Ik vind hem vanaf de tweede slok zelfs erg lekker worden!

De afdronk is kort en licht bitter, alsof ik op de pit van een roze pompelmoes heb gebeten.

Ik heb alvast geleerd om graanwhisky met een open mind te benaderen. Proef deze zonder verwachtingen en je zal erg aardig verrast worden.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).