Bottelaar: Steven Ver Eecke & Jordi Bauters
Regio: Schotland
Fles: Blended Malt Experiment, Stevin Ver Eecke & Jordi Bauters, Batch #3, red wine cask
Kleur: koper
ABV: ca. 53%

Curry Ketchup

Dat mensen creatief worden in corona-tijden is het minste wat je kan zeggen. Twee whiskyliefhebbers uit Oost-Vlaanderen – Steven Ver Eecke & Jordi Bauters – hadden een nieuw 5-litervat afgevuld met whisky. Al 4 batches, zelfs. De eerste twee waren oloroso, de laatste twee rode wijn. Van batch 3 waren de heren zelf zo tevreden dat ze mij een sample wilden opsturen om mijn ongezouten mening te kennen. Er werd mij ingefluisterd dat het om een blended malt ging van 3 single malts, maar meer info kreeg ik niet. Ik zal het daar mee moeten doen. Het wijnvat heeft alvast zijn stempel gedrukt op zowel de kleur (helder koper met een rode schijn) en de viscositeit (hij plakt serieus aan het glas).

De wijn is in eerste instantie onmiddellijk dominant op de neus, die verder een heerlijk zoetje vertoont van vlierbessen en frambozen, maar anderzijds ook een vuil kantje (géén off-note!) van een schapenstal. Als je hem wat laat ademen (wat mij terecht werd aangeraden) evolueert dat naar mooie bosgeuren. Streepje woodsmoke. Doet me aan de herfst denken. Maar het is nog niet gedaan. Na een volle vijf minuten wordt hij plots wat snoeperig. Doet me denken aan kersenlikeur en chocolade. Mon Chérie, dus. En ook wat viooltjes (niet de bloemen, wel de paarse gummi snoepjes). Erg leuke en onderhoudende neus.

De body is prima, de sterkte ook. Komt vlotjes en licht olieachtig binnen, meteen zoetzuur en wat umami op pompelmoes en kersen, gevolgd door iets van – niet lachen – curry ketchup, lekker gekruid op zwarte peper en oregano. En het marcheert! Wederom dat rokerige wat me stiekem doet vermoeden dat er ook een geturfde (non-Islay) malt in de mix ging. Minder zoet dan de neus beloofde, maar wel aangenaam warmend en lekker.

Dat rokerig zoete zet zich stevig door in de erg lange afdronk. Die gaat van umami naar snoeperig en terug, laat je mond wat droog achter en slaagt erin je een beetje meewarig te doen kijken naar je lege glas.

Geslaagd experiment, Stevin en Jordi. En erg blij met mijn bijzonder gulle sample. Hier ga ik nog lang van kunnen genieten.

86/100

Update: nadat ik Steven mijn tasting notes had bezorgd, bekende hij kleur en verklapte mij het recept. De rode wijn zat 5 maanden op het vat. Dat werd daarna afgevuld met 3,5 liter Bunnahabhain Al Cladac (50%),  een fles Glenlivet Nàdurra 1st Fill Selection FF0117 (59.1%) en  een fles Ardbeg Perpetuum (47.4%). Het huwelijk hield drie weken stand en dan ging de blended malt of fles. Een geslaagde combo!

Geproefd door Mark Dermul op 01-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).