Brouwerij: Dochter Van De Korenaar
Regio: België
Fles: Embrasse, Dochter van de Korenaar, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 9%

Intens Zwart

Iets meer dan zes jaar geleden was ik bij mijn whisky- en biervriend Marc D op bezoek in Grimbergen. Eén van de toen gedronken bieren die me echt was bijgebleven was deze Embrasse van brouwerij Dochter van de Korenaar uit Baarle-Hertog. Toen ik hem een paar weken geleden in een bierhandel op het schap zag staan, dacht ik bij mezelf ‘hoog tijd om die nog eens te proeven’. Het is een zwaar bier met 4 hopsoorten – Aurora, Magnum en Saaz – dat een rijping kreeg op voormalige geturfde whiskyvaten. Hij schenkt gitzwart met een licht beige kraag van een halve centimeter die blijft staan, wat een smakelijk zicht is. Er liggen vlokjes op de bodem van mijn glas.

De turfgeur is onmiskenbaar op de neus. Doet wat denken gedroogde brokjes met vis voor de kat (in a good way) en licht rottend hout (eveneens geen off-note!). Nog wat geroosterde nootjes en koffiegruis. Een lekker donkere, licht bittere neus.

Jawadde… hij is best romig in de mond en je merkt dat het een zwaar bier is, want je kan hem bijna kauwen. Weinig carbonatie. Bijzonder donker, als u begrijpt wat ik bedoel. Koffie, karamel, geblakerd hout, chocolade en wat donker fruit als dadels en pruimen. Er zit ook een zuurtje aan. Het whiskyvat heeft zijn werk gedaan. Dit is straffe kost en geen biertje om even je dorst mee te lessen.

De afdronk is lang, warm en erg smaakvol.

Een intens zwart bier waar je even voor moet gaan zitten. Deze drink je niet eventjes vlot weg op een zonnig terras. Deze schenk je eerder bij een goeie wildschotel of op een donkere winteravond. Maar lekker: dat zeker!

Geproefd door Mark Dermul op 05-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).