Distilleerderij: Mannochmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Mannochmore 11 Year Old 2007/2019 The Ultimate Cask Strength, Hogshead #6682, 279 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 54.4%

Wijn op Steroïden

Mannochmore is één van de jongste distilleerderijen in Speyside, opgericht in 1971. Net als de vlakbij gelegen Glenlossie vormt Mannochmore een belangrijk onderdeel voor de bekende Haig blend. Het is tevens de distilleerderij waar de berucht zwarte whisky Loch Dhu vandaan komt. Maar vandaag proef ik een recente botteling van het Hollandse van Wees. Deze jonge Mannochmore rijpte 11 jaar op een okshoofd en werd op vatsterkte gebotteld. Ziet er uit als witte wijn.

Ruikt ook als witte wijn, als u het mij vraagt. Allemaal jong, dartel en fris. Lente in het glas: appeltjes, peren, bloemen, groene druiven, rozebottel en stekelbessen. Wat houtschaafsel. Een hint van vanille. Maar het moet gezegd: alles is heel eenvoudig en daardoor ook erg – sorry voor het woord – saai.

Ha! Hij proeft zelfs naar wijn. Dessertwijn, welteverstaan, en op steroïden. Het ABV maakt hem zelfs betrekkelijk scherp. Opnieuw appels, peren, een florale toets, maar met flink wat witte peper en een beetje te veel eik naar mijn gading.

De afdronk is zoeter dan verwacht, maar hij blijft scherp.

Uiteindelijk viel hij me beter mee dan de neus aanvankelijk beloofde, maar dat neemt niet weg dat het een erg eenvoudige, doordeweekse Mannochmore is. Ocharme 50 EUR, maar zelfs dat is te veel wat mij betreft. Bedankt, Benny!

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).