Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: John Walker & Sons Private Collection 2014, 8888 bottles
Kleur: goud
ABV: 46.8%

Geraffineerd!

Onlangs hoorde ik dat de Private Collection van Johnnie Walker niet verder gezet zal worden. Er zijn in deze reeks een aantal prachtige decanters verschenen, weliswaar allemaal met een erg hoog prijskaartje. De reeks werd gelanceerd in 2014 en laat ik nu net van die eerste release een sample hebben gescoord. Let’s see what all the fuss is about

Hola! Een erg geraffineerde neus die in eerste instantie wat rook offreert die al snel wordt bijgetreden met subtiele toetsen van pruimenlikeur, gekonfijte appelsienen, gember en een karrenvracht aan noten (denk amandelen en paranoten). Granny Smith appels in een stoofpotje, besprenkeld met kaneel, drijvend in zoete boter. Erg elegant, hoor.

Prima mondgevoel. Bijna stroperig, zelfs. Onmiddellijk peaty, pikant gekruid met veel gember en flink wat tannine. Maar geen zorgen, je gaat geen bekken trekken, want dit wordt onmiddellijk verzacht door biscuit, karamel en gedroogde vruchten. Abrikozen en appelsienen. Op de achtergrond nog steeds de appeltjes en wat vanille. Geblakerde eik. Ja, geraffineerd is het juiste woord.

De afdronk is lang, pittig en bitterzoet op stekelbessen en karamel. Hij blijft rokerig tot de dood.

Ge-wel-dige blend! Als hier geen Caol Ila in zit, eet ik mijn onderbroek op (tenzij het Port Ellen is, maar dat lijkt me sterk). Ik zeg het niet graag al te luid, maar ik krijg steeds meer respect voor dit huis… Alleen jammer dat hun echt goede spul zo duur is, want anders haalde ik er zeker meer van in huis.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).