Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Odyssey, Rare Triple Malt, b. 2013
Kleur: koper
ABV: 40%

Odyssee

In 2013 ging het luxejacht van Johnnie Walker – de Voyager – de wereld rond om deze Odyssey te promoten. Deze release werd door Master Blender Jim Beveridge samengesteld met slechts 3 single malts om de aroma’s en sensatie van een lang vervlogen tijdperk te evoceren. Hij is gebaseerd op een recept van Sir Alexander Walker, de kleinzoon van oprichter Johnnie, die in 1932 op de proppen kwam met de Swing. Ook deze fles komt in een prachtige kristallen decanter is behoort tot het luxe-segment van het huis. Reken op zo’n 800 EUR. Prachtig kleurtje, hoor.

Zalige, rijke, luxueuze neus die barst van de donkere honing, overrijpe banaan, gedroogde abrikozen, colaflesjes (de snoep, uiteraard) gember- en zandkoekjes. Groene kruiden, rode bessen, een druppeltje balsamico en wat munt op de achtergrond.

De body is wat aan de lichte kant, maar de smaakexplosie die volgt maakt dat allemaal goed. Gemberkoekjes, appelsienmarmelade, pruimtabak, karamel en een tikkeltje turf. Espresso naar het einde toe. Alles in een zijdezachte combo die je smaakpapillen verleidt.

De afdronk is middellang, zwoel zoet en drogend met wat turf op het sterfbed. Geweldig!

Een odyssee is een zware, lange tocht (uit het klassieke Griekse dichtwerk van Homeros waarin Odysseus tijdens een barre, lange reis op de proef wordt gesteld door de goden), maar dat kan je van deze whisky niet zeggen. Dit was een plezierig zeiltochtje van de eerste tot de laatste druppel. Vakmanschap.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).