Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker 18 Year Old Gold Label, b. 1990
Kleur: goud
ABV: 43%

Guimauve

Ah, een oudere editie van Johnnie Walker Gold Label, wat betekent dat het de versie is waar nog belachelijk veel Clynelish in gegaan is. Mijn vriend Arno was op zoek naar zulk een fles, ik scoorde ze voor hem via een veiling en mijn ‘commissie’ was een gulle dram.

Een interessante mix van bijenwas, honing, arendsvaren en guimauve met een zacht metalige toets, alsof hij uit blik geschonken werd (maar géén off-note), bereikt mijn neusvleugels. Hint van meloen, banaan en iets floraal. Paardenbloem? Zachte toets van gember en nootmuskaat, nog zachtere toets van kaneel. Woodsmoke! Ik beken dat hij jonger ruikt dan zijn 18 jaar, maar het is wel erg lekker, hoor.

Zalig mondgevoel, lekker waxy wat Clynelish als hoofdverdachte aanwijst. Honing, peper, karamel, appels en peren, ahornsiroop, meloen. Opnieuw nootmuskaat en iets van venkelzaad. Biscuit en vanille. En er zit ongetwijfeld een geturfde malt tussen, want er is een discreet, maar geweldig spoortje rook te detecteren. Dit is toch wel intens en erg interessant.

In de middellange afdronk komt de zoetigheid eerst, maar al snel volgen licht drogende tannine van subtiele eik.

Wie zei ook alweer dat JW geen goed spul heeft? Proef deze maar eens! En omdat hij zo verdomd lekker is, heb ik op de volgende veiling voor mezelf ook een fles van dit spul op de kop getikt, gebotteld in dezelfde periode. Hoera!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-03-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).