Op 3 maart was ik te gast bij The Whisky House in Essene voor een tasting van Davide Romano, eigenaar van de Italiaanse onafhankelijke bottelaar Valinch & Mallet.

De reden van mijn afzakken was niet alleen de whisky – de line-up was niet op voorhand bekend gemaakt, maar Geert De Bolle, onze gastheer, kennende, wist ik dat het zeer goed zou zijn. Maar afgezien daarvan is Davide ook een persoonlijke vriend.

Wie mijn wel en wee een beetje volgt op sociale media, weet bijvoorbeeld dat ik op zoek was naar een Auchentoshan single cask voor Singapore en Davide liet meteen weten dat hij daar enkele weken later zou zijn en gerust de fles voor mij wilde oppikken. Zo gezegd zo gedaan.

Ik hoor u al denken: ‘hij ging naar de tasting om zijn fles te halen’, maar u vergist zich. Immers, ik wist dat Davide de fles niet bij zou hebben, aangezien hij zelf rechtstreeks van een toer in de States afzakte naar Brussel. Maar het was wel de ideale gelegenheid om hem nog eens persoonlijk te bedanken en lekkere pareltjes uit zijn stal te proeven.

En dat het lekker was, kan u hieronder lezen. Na de hartige ontvangst door Geert en zijn team, nam Davide het woord. Hij is een begenadigd verteller en entertainde ons de hele avond, terwijl niet minder dan zeven mooie drams werden gepresenteerd.

County Louth 14 Year Old 2003/2017 Irish Single Malt – sherry hogshead – 51.7%

Er staat in County Louth maar één distilleerderij en dat is natuurlijk Cooley. De neus was zacht en fruit met karamel, amandelen, citrus, sultanas en banaan, maar tevens herbaal op munt en een florale toets. Op smaak was hij pittig gekruid op peper en zoethout, maar ging perzik wel met de aandacht lopen. De malt was verrassend romig. De lange, zoete afdronk was erg bevredigend. Van een opener gesproken! (100 EUR).

Tormore 25 Year Old 1992/2017 – bourbon hogshead – 50.8%

Een verrassend florale neus met flink wat zoete mout, eik, groenhout en abrikozensap, opgesmukt met vanille, vult mijn neus. Op smaak blijft hij floraal, maar offreert ook flink wat abrikozen en kastanjes. De afdronk is middellang en floraal. Redelijk geparfumeerd (in a good way) en daardoor nogal ‘vrouwelijk’ (als je dat al kan zeggen van een malt) en zeer elegant. (200 EUR).

Auchroisk 27 Year Old 1991/2019 – bourbon hogshead – 48.7%

Een Auchroisk van bijna drie decennia oud, dat kom je niet vaak tegen. Wederom floraal en flink wat baby-adem (geen off-note!), yoghurt, grassen en pollen en appels. Iets van verschaalde pils. Op smaak vertaalt zich dat in een romige malt op appels en witte peper, terwijl de florale toets nooit helemaal verdwijnt (hoeft ook niet, dit is lekker). De afdronk is eerder kort, zoet en fruitig en eindigt in een verrassend snoeperige toets. (240 EUR).

Inchgower 21 Year Old 1997/2018 – bourbon hogshead – 52.8%

Deze Inchgower deed me denken aan een wandeling in een dennenbos. Grenenhout, hazelnoten, appelsien, maar ook Nutella choco en iets van haarspray (wederom geen off-note!). Op smaak krijg ik meer citrus (voornamelijk appelsien) en noten, zachte eik en iets van chili pepers, zonder dat hij echt pikant wordt. In de lange afdronk krijg ik wederom noten en flink wat aardse toetsen. (160 EUR).

Speyside 22 Year Old 1996/2018 – sherry hogshead – 54.8%

Neen, deze is geen ‘secret Speyside’, maar wel degelijk afkomstig van de relatief jonge Speyside Distillery. En ik beken, het was mijn favoriet van de avond. De neus barstte van het rode fruit. Bosbessen, vlierbloesems, perensiroop, zoethout, kandijsuiker en oloroso sherry. Op smaak kwam daar maraschino kers bij, alsook pruimen en zachte tannine met wat kruidnagel. De middellange afdronk offreerde nog een druppeltje balsamico. Een vloeibaar dessertje. (175 EUR).

Bruichladdich 15 Year Old 2003/2018 – bourbon hogshead – 54.1%

Dit was zonder enige twijfel het buitenbeentje van de line-up, want erg atypisch. Hij splijtte de zaal ook in twee, een beetje zoals een Woody Allen film. Je houdt er van of niet. Er is geen middenweg. Op de neus kreeg ik stalgeuren, geitenkaas, afgestreken lucifer, zoute crackers (TUC koekjes), popcorn en… zweet. Volledig verstoken van zoetigheid. Op smaak kwam daar baby-adem, gepofte rijst, appels, vanille en een zilt randje aan te pas. In de middellange afdronk was het een strijd tussen zoet en zilt. Dat laatste wint. Een polariserende malt, als u het mij vraagt. Wel een leuke ervaring. (160 EUR).

Valinch & Mallet is nog een jong bedrijf, opgericht op 4 september 2015, en heeft haar goede reputatie voornamelijk opgebouwd met de selectie van excellente single casks Scotch, maar ondertussen zijn ze ook al uitgeweken naar grain, Ierse en Amerikaanse whiskey en… rum!

Davide had als toemaatje een prachtige rum van Marie Galante meegebracht om de tasting af te sluiten.

Bellevue 20 Year Old 1998/2016 Marie Galante – column still – 58.2%

Op de neus krijg ik heerlijke, donkerzoete toetsen zoals pruimen en dadels, maar ook rozijnen en chocoladeschaafsel. Hoewel snoeperig zoet op de tong, is hij tevens zijdezacht en licht gekruid op chili, vanille en kruidnagel. Pruimen maken de grootste indruk. De afdronk is middellang en zo zoet als een hoestsiroop. Ik voel plots een erg welkome verkoudheid opkomen! (180 EUR).

Ik hoef er geen tekening bji te maken dat dit een fantastische avond was. Geert nodigde ons na de tasting nog uit voor wat tapas en een drankje en stelde ons in de gelegenheid na te praten met Davide. Uiteraard konden de flessen ook ter plekke gekocht of besteld worden.

Voor mij was het de eerste keer dat ik afzakte naar De Montil in Essene, maar ik was erg aangenaam verrast. Zeer leuke locatie die zich prima leent tot dit soort evenementen. En dat op slechts een half uurtje rijden van mijn deur? Hier ga ik ongetwijfeld nog naartoe keren.

Bedankt Geert, Alex, Eric en al de rest van het team voor de prima organisatie.
Cheers, Davide, it was great meeting you again and see you soon in Ghent or Limburg.

May the Malt be with you!