Brouwerij: Val-Dieu
Regio: België

Fles: Val-Dieu Brune, Abdijbier, 33cl
Kleur: roodbruin
ABV: 8%

Godsdal

Val-Dieu is een Belgisch abdijbier dat als één van de weinige nog in de abdij zelf gebrouwen wordt en dit al sinds 1216. L’Abbaye Val-Dieu oftewel de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Godsdal, is een voormalige cisterciënzerabdij in Aubel, provincie Luik, vlakbij de drielandenpunt. Het is overigens de enige abdij die de Franse Revolutie overleefd heeft. Hun bieren zijn echte originele Belgische abdijbieren, zonder toevoeging van aroma’s noch kruiden en gebrouwen volgende de oude infusie-methode. Sinds 1999 draagt het bier het label ‘Erkend Belgisch Abdijbier’. We proeven hun bestseller, de Brune. Die schenkt roodbruin met een machtige kraag met middelgrote bellen, die langzaam verdwijnt. Mooie carbonatie.

De neus van deze dobbel heeft een moutig hart met toetsen van koffie, karamel en mokka. Iets van gedroogde pruimen, geroosterde noten en bruin brood.

Op smaak is hij minder zoet dan ik had verwacht. De koffie/mokka combo is lekker, maar wordt snel opgevolgd door wat gedroogd fruit en kandijsuiker, maar ook enkele zurige agrum toetsen. Tot slot wordt hij zelfs een tikkeltje bitter naar het einde toe.

In de korte afdronk wordt hij zelfs een beetje kruidig/herbaal.

Fris degustatiebier dat makkelijk wegdrinkt bij een wildschotel.

Geproefd door Mark Dermul op 09-02-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).