Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 16 Year Old
Kleur: Stro
ABV: 40%

Hazelnoten

Vandaag, op de tweede dag van Whivie’s BenRiach Week, zetten we de 16 Year Old aan de lippen. Ook deze werd, net als de entry malt BenRiach Heart of Speyside, in augustus 2004 voor het eerst op het publiek losgelaten.

De neus is fris, met meer graan, minder fruit, maar lang niet zo uitgesproken als de Heart of Speyside. Een beetje een gesloten neus. Wel krijg ik opnieuw wat hazelnoten. Geroosterd brood met wat vanille en een laagje honing.

In de mond is hij medium romig met een flink gepeperde aanzet, onmiddellijk gevolgd door vanille en toffee. Heerlijke appeltjes, ook. Een toets marsepein, misschien? En een beetje rook. Lekker!

De afdronk is kruidig en houterig.

Hij won de zilveren medaille in 2009 ‘Best in Class’ op de International Wine and Spirits Competition, nadat hij in 2007 al eens zilver won op de International Spirits Challenge. Daarvoor, in 2006, won hij de gouden medaille en de zilveren medaille in bovengenoemde competities, respectievelijk.

Geproefd door Mark Dermul op 02-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)