Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tasting Auld Blended Scotch 24/6/2010 Gent

Events Posted on 02/08/2010 19:49

Voor de laatste tasting van het whiskyseizoen bij The Bonding Dram heeft Jeroen we weer proberen afwijken van de platgetreden paden door een tasting in elkaar te steken met blended whisky’s die meer dan 30 jaar geleden gebotteld werden. De meeste van de merken die de revue gepasseerd zijn bestaan niet meer en diegene die nu nog bestaan smaken nu net ‘iets’ anders. Een leuke oefening dus om te proeven of die blended whisky’s 30 jaar geleden anders en/of beter waren dan de blended whisky’s van nu.

Waarom zouden ze anders moeten smaken dan de blends van nu? Enkele mogelijke oorzaken op een rijtje.

1. De meeste mensen weten dat whisky rijpt in eiken vaten waar enkele verschillende processen er voor zorgen dat de whisky verandert/verzacht naarmate hij langer op vat zit. Een minder algemeen aanvaarde theorie is dat whisky ook verandert terwijl hij gebotteld in de fles zit, het zogenaamde OBE of Old Bottle Effect. Mooie epistels over de rijping van whisky in vat en fles kan je op het Net terugvinden: hier kruisen onze Belgische malt maniacs de degens en hier is de bijdrage van malt maniac Serge Valentin.

2. In de jaren ‘80 van de vorige eeuw zijn een dozijn distilleerderijen gesloten. De producenten van de blends de we proefden hadden in de tijd van botteling wel nog beschikking over deze whisky’s, daar waar de huidige blenders minder of niet beschikken over deze verdwenen whisky’s.

3. de productieprocessen waren 30 jaar geleden nog ietwat anders dan nu. Er werd veelal nog gebruik gemaakt van directe verwarming van de pot stills en dit vooral door middel van kolenvuren. Er was minder standaardisatie in het productieproces dan nu en ook het woodmanagement (=beheer van de soorten gebruikte vaten) was anders.

Op naar het proeven dan!

Wat stond er op de line-up (botteljaar tussen haakjes):

– Pall Mall 8yo (1978)

– Royal Stuart (?)

– Inverness Cream 12yo (1980)

– Harvey Mackay’s (?)

– Vat 69 (1965)

– Old Gold 8yo (1976)

– Ainslie’s (1978)

– Gold Label 5yo (1974)

– J&B (1979)

– Rover’s 4yo (1975)

De aanwezige proevers verkozen de volgende blends tot de beste drie:

3. Inverness Cream 12yo (1980): zoet, karamel, rozijnen

2. Ainslie’s Royal Edinburgh (1978): kruidig, lichte rook, vettig

1. Vat 69 (1965): de rokerigste van het lot

De algemene conclusie was dat de meeste van die oude blends best te drinken zijn (enkel de Pall Mall werd unaniem smerig bevonden) én dat het leuke collectors’ items zijn die nog voor redelijke prijzen te vinden zijn op de tweedehandsmarkt!

Slàinte!



BenRiach 16 Year Old (2)

Tasting Notes Posted on 02/08/2010 18:01

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 16 Year Old
Kleur: Stro
ABV: 40%

Hazelnoten

Vandaag, op de tweede dag van Whivie’s BenRiach Week, zetten we de 16 Year Old aan de lippen. Ook deze werd, net als de entry malt BenRiach Heart of Speyside, in augustus 2004 voor het eerst op het publiek losgelaten.

De neus is fris, met meer graan, minder fruit, maar lang niet zo uitgesproken als de Heart of Speyside. Een beetje een gesloten neus. Wel krijg ik opnieuw wat hazelnoten. Geroosterd brood met wat vanille en een laagje honing.

In de mond is hij medium romig met een flink gepeperde aanzet, onmiddellijk gevolgd door vanille en toffee. Heerlijke appeltjes, ook. Een toets marsepein, misschien? En een beetje rook. Lekker!

De afdronk is kruidig en houterig.

Hij won de zilveren medaille in 2009 ‘Best in Class’ op de International Wine and Spirits Competition, nadat hij in 2007 al eens zilver won op de International Spirits Challenge. Daarvoor, in 2006, won hij de gouden medaille en de zilveren medaille in bovengenoemde competities, respectievelijk.

Geproefd door Mark Dermul op 02-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)