Bottelaar: North Star Spirits
Regio: Schotland
Fles: English Whisky 11 Year Old 2007/2019, Cask Series 9, North Star Spirits, Burgundy Red Wine Cask, 330 bts
Kleur: brons
ABV: 49.8%

Kudos

Iain Croucher is ondertussen al aan de 9e reeks single casks die hij met zijn North Star Spirits op de markt heeft. Dit is toch wel een bijzonder vaatje, want van de St George Distillery en dus een Engelse whisky. Het bijzondere aan deze jonge Britse malt is dat hij rijpte op een rode wijnvat uit de Bourgogne. Ik beken, veel ervaring met deze distilleerderij heb ik niet. Het is nog maar de derde die ik proef, na de Chapter 6 in 2010 en de geturfde Chapter 9 in 2014. Eens zien wat voor vat Iain op de kop wist te tikken. Aan het kleurtje te zien was het alvast een erg actief vat.

OMG… wat is me dat hier? Doet me heel even denken aan de Distillery Exclusive 2017 van Caol Ila, echt waar. Dit is duidelijk van de geturfde variant van de English Whisky Company, en het rode wijnvat voegt daar mooie toetsen van rood fruit en natte aarde aan toe. Iets van vaaswater zonder te storen, hooi en Granny Smith appels. Iets van pruimenconfituur in combinatie met getoaste eik en blauwe druiven. Pure chocolade met een grove korrel zout. Dit is verrassend complex.

Hij voelt erg goed aan in de mond. Heeft serieus wat gewicht. Nu komt eerst rood fruit (framboos en kers), onmiddellijk gevolgd door iets vuil. Vuursteentjes en aarde. Vlierbessenconfituur en origine chocolade. Kriekensap. Mooie kruidigheid. Bakkerskruiden en kruidnagel, paprika en marjolein. Ik hoef hier helemaal geen water aan toe te voegen. Een erg breed gala aan smaken, wat me zeer aangenaam verrast. Doet me nu eerlijke gezegd eerder aan een Bunnahabhain denken. Zot, hé?

De afdronk is niet lang, een tikkeltje farmy en absoluut heerlijk.

Wat een leuke verrassing, zeg. Topdram! Een Britse geturfde malt gerijpt op een Frans vat en gebotteld door een Schot. Het moet niet gekker worden. Maar als het zo lekker is… kudos!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 08-12-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).