Bottelaar: Asta Morris
Regio: Marie-Galante, Guadeloupe
Fles: Bielle Ambré Rasta Morris
Kleur: amber
ABV: 52%

Arabiertje

Bert Bruyneel heeft het blijkbaar goed te pakken voor de kleine Distillerie Bielle op het eilandje Marie-Galante, zo’n goeie 400 kilometer ten zuidoosten van Puerto Rico, vlak onder Guadeloupe. Hoewel ze amper 330.000 liter rum per jaar stoken, slaagt Zotte Bert – ik mag dat zeggen – er toch steeds weer in hiervan een mooi vaatje op de kop te tikken. Ik proefde afgelopen zomer nog maar pas zijn Bielle uit 2013, maar dit najaar komt Rasta Morris nog maar eens opzetten met een rum van dit huis. Geen single cask deze keer, noch vatsterkte. Bielle Ambré, zonder leeftijdsaanduiding, komt deze maand nog in de winkel op het schap, dus als je snel bent kan je er nog eentje te pakken krijgen.

Geweldig aromatische neus die me in eerste instantie doet denken aan ‘t Arabiertje snoepjes. U weet wel, die heerlijke mokatine koffiebonbons van Roodthooft. Dan een frisse toets van citroengras en grapefruit, zachte kruiden en heldere grappa. Erg frisse, zomerse rum.

Op de tong is hij ook fris, maar tegelijkertijd flink kruidig. Peper, nootmuskaat en paprikapoeder pakken je tong helemaal in, terwijl het zoete fruit ronddartelt in je mond. Speels zoet met zowel donker fruit (denk rozijntjes) als frisse agrumtoetsen. Gevaarlijk drinkbaar.

Zalig zoete, licht prikkelende afdronk.

Ik ben geen grote rumliefhebber, laat staan kenner. Maar ik weet wel wat ik verrukkelijk vind. Deze Ambré hoort daar zeker bij. Voor 64 neurootjes staat hij in je barkast. Niet twijfelen.

Geproefd door Mark Dermul op 11-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).