Brouwerij: Het Brouwerslokaal
Regio: Nederland
Fles: Dutch Bargain Barrel Aged, Auchentoshan Casks
Kleur: zwart
ABV: 11.5%

Frisse Stout

Na de zeer lekkere ervaring met de op Auchentoshan-vaten gerijpte stout van VandeStreek, was ik er als de kippen bij ook deze Dutch Bargain te proeven. Ook dit is een Imperial Stout en ook deze rijpte op vaten van mijn geliefde Lowland distilleerderij. Het alcoholpercentage ligt een tikkeltje hoger. Hij schenkt gitzwart met een beige kraag die een minuut of drie op het biertje blijft staan. Mooi. Het oog wil ook wat.

De neus biedt de typische aardse tonen van een stout met chicorei, koffie en iets van karamel. Daaronder zit in dit geval ook nog iets van hoestsiroop en aardbeienconfituur met een hint van mercurochroom en balsamicoazijn. En een zachte, zoete whiskytoets. En dat het lekker is, zeg! Erg lekker.

Hij komt verrassend fris binnen. Minder ‘zwaar’ dan je van een stout zou verwachten, wat ik eerlijk gezegd niet erg vind. De whisky en het hout komen nu eerst, gevolgd door wat koude koffie en een bittertje van het hout. Ook op smaak komen de aardbeien terug, zij het wel gewikkeld in een jasje van chicorei. Maar erg drinkbaar, hoor.

Hij blijft lekker lang hangen en is zoeter dan je van een stout zou verwachten.

In een head-to-head met de 32 Hours van VandeStreek is deze voor mij duidelijk de winnaar. Maar laat ik daar onmiddellijk aan toevoegen dat dit alles te maken heeft met het feit dat ik alles behalve een bierkenner ben en deze gewoon een pak makkelijker te drinken vind.

Geproefd door Mark Dermul op 29-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).