Brouwerij: VandeStreek
Regio: Nederland
Fles: Vandestreek 32 Hours Barrel Aged Imperial Stout, Auchentoshan casks, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 10.4%

Witloof!

Deze Imperial Stout van de in Utrecht gelegen brouwerij VandeStreek kreeg de naam 32 Hours mee, omdat ze er zo lang over deden om dit biertje te brouwen, te wijten aan een kapotte stoomgenerator. Maar wat mij vooral interesseerde is dat hij nadien nog een pak langer mocht rijpen – namelijk 409 dagen – op voormalige vaten van mijn geliefde Auchentoshan. Hij schenk gitzwart, lekker stroperig en vertoont een dunne, donkerbruine kraag die snel verdwijnt. Voor de liefhebbers: de gebruikte hopsoort is Columbus.

Romige, zeg maar vettige neus op koffie, chicorei, origine chocolade en… niet lachen… gekarameliseerd witloof! Een mooie balans tussen zoet en bitter, moet ik zeggen. Iets van gebrand hout en een tikkeltje boozy. Je ruikt de whisky echt, wat ik prettig vind.

In de mond is hij al even romig. Hij plakt aan je tanden. Hoewel hij nog steeds een bittertje offreert van het hout, wordt hij nu vooral lekker donkerzoet. Ik krijg gezoete koffie, pure chocolade, een verloren gelopen kers en zachte vanille. En ja hoor, ook op smaak komt de whisky er mooi door. Ik ga niet beweren dat ik er Auchentoshan kan uithalen – daarvoor is het bier te overheersend – maar lekker is dit alleszins.

Zindert best nog even na op de tong.

Ik proefde van VandeStreek eerder al een stout op Ben Nevis vaten gerijpt en een porter op Bowmore vaten, maar deze 32 Hours is mijn favoriet. Daar zit Auchentoshan hopelijk voor iets tussen.

Geproefd door Mark Dermul op 29-09-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).