Bottelaar: Liquid Art
Regio: Dominicaanse Republiek
Fles: Dominican Republic AFD 2010/2019 Single Barrel Rum, Liquid Art, 255 flessen
Kleur: koper
ABV: 62.4%

Exotisch en Uitnodigend

We proefden eerder al de Jamaican Pot Still 2007 en zetten daar nu graag de Dominican Republic AFD 2010 tegenover, die in samenwerking met The Rum Mercenary werd gebotteld. Het alcoholpercentage laat weinig aan de verbeelding over. Misschien toch maar een beetje water bij de hand houden?

Donkerzoete en gelaagde, complexe neus op dadels, koffie, ahornsiroop en amandelpasta. Een toets van mokatine en butterscotch. Zachtjes gekruid. Een verrassende florale, groene toets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Exotisch en uitnodigend.

Ondanks het hoge ABV komt hij initiëel zacht binnen. Pas nadat hij zich enkele seconden op je tong heeft mogen nestelen, ontploft hij in een caleidoscoop van smaken en kruiden. Donkerzoet fruit wordt prima gemixt met kruidnagel en chili peper, terwijl vanille en kandijsiroop te boel trachten te blussen. Het lukt. Je hoeft hier geen water aan toe te voegen. Dan verschijnt nog wat late appelsienlikeur met een tikkeltje zeste.

De afdronk is warm, zoet en donker en duurt lekker lang.

Een vloeibaar dessert. Zet daar nog een goeie Colombiaanse Kachalu Organic espresso naast en serveer hem met een stukje origine chocolade en je gasten zullen versteld staan. En ja, het mag gezegd, de labels zijn schitterende kunstwerken. Te koop bij Bert Dexters voor 68 EUR. Je kan hem bereiken op bert@liquidart.be of via de Liquid Art website. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 16-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).