Bottelaar: Liquid Art
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Secret Highland Malt 35 Year Old 1983/2019, Liquid Art & Whisky Nerds, Butt #82, 246 bts
Kleur: vol goud
ABV: 48.2%

Abrikozen

Liquid Art viert zijn 5e verjaardag in stijl. In samenwerking met Whisky Nerds brengen ze een single sherry butt van 1983 op de markt. De distilleerderij blijft geheim; we weten enkel dat het om een Highland malt gaat. Ik ben eens benieuwd.

De neus is fris fruitig maar vertoont tegelijkertijd een stoffig kantje, alsof ik op de zolder in oude lederen boeken aan het bladeren ben. Het fruit is vooral van de gele variant. Denk perzik, mandarijn en vooral abrikozen. Daarnaast een mooie toets van bijenwas en acacia honing. Amper enige kruiden, maar dat maakt dat deze neus vooral toegankelijk en erg te genieten is. Beetje old school, toch. Dat kan ik alleen maar toejuichen, natuurlijk.

Ook op smaak proef je onmiddellijk de leeftijd. Stoffig, een tikkeltje vermolmd hout en wat jute zakken. Dan volgt een mooi gekruide (dan toch) malt op steenfruit (abrikozen en perzik keren in vol ornaat weer) en iets van kinine. Voeg daar wat gekonfijte gember en zoethout aan toe en je plaatje is bijna compleet. Enkel nog een indrukwekkende dosis bijenwas die hem lekker vettig maakt. Prima sterkte ook. Heerlijk.

De afdronk is zijn sterkte troef. Die duurt een eeuwigheid. En hoewel hij niks nieuws offreert, is hij zo zalig lang en hartverwarmend dat hij een glimlach op mijn tronie tovert.

Ik schenk me gauw nog een glas uit. Dit is top. En hoewel 300 EUR veel geld is, is dit zo’n verwennerij dat ik het er voor over heb.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).