Bottelaar: Beacon Spirits
Regio: Schotland (Islay)
Fles: The Cryptogenic Islay Malt 11 Year Old 2008/2019, Beacon Spirits, 52 bts
Kleur: goud
ABV: 52.9%

Gekookte Ham & Cuberdons

Wat een geweldige naam, zeg! Ja, je moet een beetje creatief zijn als je de naam van de distilleerderij niet mag vernoemen. Cryptogenic betekent zoveel als ‘obscuur’ of ‘van onbekende oorsprong’, maar dat had u al door. Het betreft een jonge Islay malt, waarvan Beacon Spirits 52 flessen liet afvullen.

De neus zet me alvast op het verkeerde been, daar ben ik zeker van (ja, uiteraard ga ik op zoek naar het distilleerderijkarakter, hoe zou je zelf zijn?). Ik krijg onmiskenbaar turf en zilt, maar tegelijkertijd ook wat bevreemdende toetsen van kamfer, gekookte ham en cuberdons. Watte? Yup, ik ben niet aan het zeveren. Maar wel erg leuk. Daarnaast nog wat vanille en een appeltje op de achtergrond. Makreel op de barbecue, hint van zeewier en nieuwe sneakers. What a ride!

Prima mondgevoel. Lekker olieachtig. Verrassend zacht, ondanks zijn ABV. Mooi rokerig jasje dat zich wikkelt om wat geel en wit fruit, terwijl chilipepers, kamfer en gember zich meester maken van je verhemelte. Je mond wordt er lekker warm van.

De afdronk zindert nog lang na.

Ik gok op Bunna en het zou me niet verbazen mocht het een sherryat geweest zijn. Maar zekerheid heb ik hier niet over, natuurlijk. Voor hetzelfde geld is het een Lagavulin of Laphroaig. Who cares? Hij is ronduit schitterend. Op de website van Beacon zijn nog flessen te koop aan 100 EUR per stuk. Aanrader!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).