Bottelaar: Beacon Spirits
Regio: Schotland
Fles: The Enigma Blend 26 Year Old 1993/2019, Beacon Spirits, 78 bts
Kleur: brons
ABV: 46.9%

Warme Confituur

Ha, kijk, dit is weer zo’n geheime blend waarvan er al flink wat vaatjes op de markt gekomen zijn. En ze zijn stuk voor stuk goed, dus ik ga er van uit dat deze ook erg lekker is. We gaan het zien. De release is slechts 78 flessen sterk.

De neus barst van het donkere fruit in een warme confituur met pruimen en rozijnen op kop, gevolgd door wat mooie toetsen van koffie, hazelnoten en chocolade. Na enkele ogenblikken komt daar wat snuiftabak en iets van mokka aan te pas. Bijzonder verleidelijk, hoor.

Op de tong presenteert hij zich als mierzoet, maar pittig gekruid tegelijkertijd. Hij wordt een tikkeltje bitter als van verse grapefruit en wat eik wat voor een mooie balans zorgt. Ondertussen verschijnt er wat honing om de peper en het nootmuskaat wat te blussen. Zoethout en kaneel doen hun intrede. Dit is mooi gebalanceerd en heel breed van palet. Wow!

De finish is lekker lang, warm, kruidig en hartverwarmend.

Op hun website – beaconspirits.be – zijn er nog een paar flessen beschikbaar. En slechts 90 EUR, wat een steal is voor deze kwaliteit. Leg hem gauw onder de kerstboom.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-11-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).