Distilleerderij: Dornoch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dornoch Spirit Cask Sample Ex-Journeyman Distillery Octave 2018
Kleur: zonlicht
ABV: 63.5%

Brood

Ik proefde eerder al twee cask samples van Dornoch die zachtjes aan liggen te rijpen met de naam ‘Marcel Kip’ erop gestencild. Marcel, mijn whiskygabber uit Nederland, heeft vorig jaar een derde vat aangekocht in deze jonge onderneming van de Thompson Brothers. Phil & Simon gebruikten een octaaf – een 50 liter vat – van de Journeyman Distillery uit Michigan, opgericht in 2011. Het vat werd afgevuld in juli 2018 en het sample dat Marcel me vandaag bezorgde is dus al een jaar oud.

De neus laat duidelijk verstaan dat de spirit nog een hele weg af te leggen heeft. Ruwe gerst, gist en nat karton zijn mijn deel. Wit brood en weinig meer. Geen enkel zoetje te bespeuren.

Op smaak valt het iets beter mee. Er zit al wat appelsap en perensiroop in, maar ook iets van verschaalde pils. Vanille. En flink wat houttoetsen. Prikkelt wel prettig op de tong, maar dat is het vriendelijkste dat ik hier momenteel over kan zeggen. Anderzijds, hij heeft nog maar een jaar op vat gezeten, natuurlijk.

De finish is lang en zoet op een karrenvracht aan vanille.

Laat me deze nog maar eens proeven als hij een jaartje of twee ouder is. Hier is nog flink wat werk aan de winkel.

Geproefd door Mark Dermul op 06-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).