Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker ‘The John Walker’, OB 2011
Kleur: koper
ABV: 40%

Klasse

The John Walker is een blend die in de categorie ‘super de luxe’ valt. Voor de luttele som (sarcasm, anyone?) van 2.600 EUR krijg je een unieke blend in een Baccarat kristallen decanter met een 24-karaats vergulde nek en een prachtig gelakt kastje eromheen. De inhoud is een eerbetoon aan de oprichter van het bedrijf. Daarom wordt hij soms ook de Founder’s Blend genoemd. Hij is samengesteld met enkel whisky’s die er al waren toen Mr Walker – Johnnie voor de vrienden – zelf actief was. Slechts 9 distilleerderijen en ze worden gehuwd in een speciaal daarvoor uitgekozen 100-jarig vat. Dat vat heeft nu alles gegeven wat het kon, dus komt er een eind aan deze serie. Hoog tijd dus, om hem toch een keertje te proeven.

Goh, wat een neus! Diep en rijk aan sappig fruit – peren waarvan het sap langs je kin loopt en licht bittere, doch erg zoete appelsienen. Leder. Vanille. En een zacht spoortje rook. Mooi, mooi, mooi.

De body is licht, maar de smaak is geweldig. Vanille en wat kruidige eik komen eerst, om dan gevolgd te worden door mandarijn en pomelo, roze pompelmoes, pomme d’amour en flink wat geroosterde noten. Opnieuw dat spoortje rook dat hem diepgang geeft, zonder zich op te dringen. Bijna als muzak. Elegant, hoor.

Maar dan die afdronk. Nu komt die rokerige toets echt mooi tot uiting. Terwijl de fruitigheid (vooral citrus) langzaam wegdeemstert en de noten hun laatste adem uitblazen, blijft de rook je mond verwennen met een hartverwarmende gloed.

Alles aan deze whisky straalt luxe en weelderigheid uit. Gelukkig is de liquid zelve dat ook. Het gebeurt niet vaak dat ik een blend 90 scoor, maar voila, deze heeft dat dubbel en dik verdiend. Klasse!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).