Bottelaar: Johnnie Walker
Regio: Schotland
Fles: Johnnie Walker Blue Label King George V, first edition
Kleur: koper
ABV: 43%

Weelderig

Er zijn verschillende edities van deze ‘koninklijke’ blend uitgebracht door Johnnie Walker, maar ik kon via-via een sample te pakken krijgen van de allereerste editie. De blend is een ode aan de Royal Warrant die John Walker & Sons ontving van Koning George V die regeerde van 1910 tot 1936. Daarom werd de blend samengesteld met whisky’s allemaal afkomstig van distilleerderijen die tijdens zijn bewind operationeel waren, inclusief enkele gesloten distilleerderijen als Cambus, Glen Albyn en Port Ellen. Reken op zo’n 350 tot 500 EUR voor een fles.

De neus is een gelaagde mix van wit, geel en rood fruit, opgeleukt met origine chocolade en een mooie florale toets. Wat geroosterde noten en een mooie rokerige hint. Zoeter dan de latere versie die ik al kon proeven. Groots.

Hij rolt zijdezacht over de tong, maar is wel erg olieachtig. Prima body. En meteen een grote kruidigheid in de vorm van nootmuskaat, gember en een peperbolletje. Dan wordt het geheel onmiddellijk verzacht door lagen van fruit, met de nadruk op appelsien. Iets van munt geeft hem een frisse uplift.

De afdronk is verrassend lang, zoet en licht drogend, waarbij de munt hem frist houdt, terwijl het citrusfruit langzaam uitdooft. Een toefje rook blijft nog lang nazinderen.

Weelderig en rijk. Imposante blend, hoor. Mag wel voor zo’n prijs, natuurlijk, maar bewijst wel – voor zover nog nodig – dat blends niet per definitie moeten onderdoen voor single malts qua complexiteit.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-10-2019
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).